GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

'Rotterdam ontsnapt aan miljoenenstrop'

Rotterdam, 6 juni 2009

De gemeente Rotterdam is vorig jaar ternauwenood ontsnapt aan een miljoenenstrop. De gemeentelijk vervoerder RET blijkt tegen de eigen regels in voor 125 miljoen euro belegd te hebben bij drie IJslandse banken die later zijn omgevallen. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. De gemeenteraadsfracties van GroenLinks en de PvdA eisen dat de regels voor beleggingen door gemeentelijke bedrijven worden aangescherpt.

Volgens een vertrouwelijk rapport van bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman blijkt dat de RET "door het oog van de naald" is gegaan. Hij oordeelde dat er sprake was van "onverantwoorde" beleggingen, dat bestaande afspraken over risicobeperking onvoldoende zijn en dat de RET-directie bij de beleggingen in IJsland de eigen huisregels heeft geschonden door geen deugdelijk risicoprofiel op te stellen. Alleen door stom toeval is het geld net op tijd teruggehaald.

GroenLinks en de PvdA hekelen "het cowboybankieren" van de RET. Het bedrijf heeft exact gedaan waar beide partijen voor vreesden, toen een raadsmeerderheid in 2005 besloot om de RET te verzelfstandigen. "We hebben geen controle meer, maar mogen wel op de blaren zitten als het bedrijf onverantwoorde risico's neemt", zegt raadslid Arno Bonte van GroenLinks. Hij pleit ervoor om de de regels voor risicobeperking bij de RET en andere gemeentelijke bedrijven aan te scherpen. Ook moet de controle op de naleving van die regels volgens hem beter. "Dit roekeloze gespeculeer met belastinggeld is niet voor herhaling vatbaar."