Ingezonden persbericht


"Spegelspreuk" van Lida Dykstra
op IBBY honourlist 2010

Op advies van de stichting It Fryske Berneboek wordt het bijzondere boek "Spegelspreuk" van Lida Dykstra voorgedragen voor de IBBY Honourlist 2010. Al eerder, in 2002, stond een boek van Lida Dykstra op de IBBY Honourlist ("Wolken fan wol"). Het is nog niet eerder voorgekomen dat IBBY-Nederland een auteur voor de tweede maal voordraagt voor de IBBY Honourlist.

Iedere twee jaar geeft IBBY International de Honourlist uit, een overzicht van kinder- en jeugdboeken van zeer hoge kwaliteit, uitgegeven in de meer dan zeventig bij IBBY aangesloten landen. De nationale secties van IBBY mogen hiervoor boeken voordragen die uitmunten door tekst, illustraties of vertaling. Aangezien Nederland tweetalig is, draagt IBBY-Nederland naast een Nederlands boek ook altijd een Fries boek voor.

"Spegelspreuk. In stik oer Prins Willem en Lodelakei yn it Ljouwert fan de 18de ieu." gaat over de 9-jarige prins Willem van Oranje, die bij zijn oma Marijke Muoi in Leeuwarden logeert (1757). Prins Willem verveelt zich in het paleis van zijn oma tot dat er een oud vrouwtje komt die een spiegelspreuk over het kunstkabinet uitspreekt. "In a playful way fact and fiction become one, thanks to the natural way the author weaves magic elements through the story. Photo-realistic illustrations with ceramic objects and old maps give the book a special atmosphere.". Het boek werd uitgegeven als Actieboek voor de Fryske Berneboekewike, en verscheen ook in het Nederlands onder de titel 'Spiegelspreuk: een avontuur van Prins Willem en Lodelakei in het Leeuwarden van de 18de eeuw'. De Friese en Nederlandse editie zijn uitgegeven door Aed Levwert in Leeuarden/Ljouwert. De objecten die een rol spelen in het boek zijn nog te zien ik het Keramiekmuseum 'Princessehof' (het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van onze huidige koningin) in Leeuwarden.

De overige boeken voor de IBBY Honourlist 2010 worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.