Politie Drenthe


Zaterdag

Provincie Drenthe, 06-06-2009

Politie treft hennepkwekerij aan
MEPPEL Donderdagmiddag trof de politie in een woning aan de Comm. De Vos van Steenwijklaan een kleine hennepkwekerij aan. De 61 aangetroffen planten en de voor de kwekerij benodigde apparatuur werden inbeslaggenomen. Tegen de 26-jarige eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt. (2009016526)

Airbags gestolen
ANNEN Bij drie autoinbraken aan het Westerveld werden tussen donderdagavond en vrijdagmorgen de airbags weggenomen. Door bij de drie autos een portier te vernielen kon men binnenkomen en de stuur- en passagiersairbags verwijderen. (2009016725)

Winkeldiefstal
BEILEN Een 72-jarige inwoonster van Beilen werd vrijdagmorgen bekeurd als verdachte van winkeldiefstal. Personeel van een supermarkt aan de Ventweg Zuid zag dat de vrouw een gedeelte van het door haar in een plastic zak gestopte groente eruit haalde, de zak afwoog, de prijssticker erop deed en de overige groente er weer in deed. Nadat ze haar aanspraken en waarschuwden deed ze het daarna nogmaals waarna ze werd aangehouden en de politie werd ingeschakeld. (2009016731)

Veroordeelden van bed gelicht

In Drenthe lopen mensen rond die veroordeeld zijn, maar hun straf nog niet hebben ondergaan. Eind mei heeft de afdeling Justitiële Taken van Politie Drenthe, samen met medewerkers uit Groningen en Friesland, een veegactie gehouden. 15 veroordeelden zijn alsnog aangehouden om hun straf te voldoen.

Als een veroordeelde zijn boete niet betaalt, bijvoorbeeld omdat hij een verkeersovertreding heeft gepleegd, kan de politie hem dwingen alsnog te betalen. Zo kunnen wij een auto buiten gebruik stellen, kunnen wij het rijbewijs innemen of een veroordeelde gijzelen. Gijzelen betekent dat je iemand opsluit, totdat de boete betaald is. Daarnaast kan Justitie ons arrestatiebevelen geven. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een verdachte bij verstek veroordeeld wordt en het vonnis onherroepelijk is. Om te zorgen dat de veroordeelde alsnog zijn/haar straf kan ondergaan, sporen wij hem op en slaan hem alsnog in de boeien.

Vaak wordt een verdachte veroordeeld tot een geldboete. Voldoet hij deze niet, dan moet de veroordeelde nog een aantal dagen zitten. De boetes kunnen oplopen tot duizenden euros of zoveel dagen of zelfs maanden zitten. Wekelijks worden meerdere veroordeelden alsnog aangehouden en op jaarbasis worden vele boetes alsnog geïnd. Het gaat dan niet alleen om verkeersovertredingen, maar ook om misdrijven zoals het rijden onder invloed, winkeldiefstal en mishandeling.

In mei zijn op tientallen adressen op diverse plaatsen in Drenthe mensen van hun bed gelicht en achter tralies geplaatst. In totaal zijn 15 mensen aangehouden en werd er voor ongeveer 2000 euro aan boetes geïnd. De dienst Vervoer en Ondersteuning van Justitie zorgde er voor dat de veroordeelden direct naar een penitentiaire inrichting werden vervoerd. Lang niet alle adressen konden worden bezocht. Daarom wordt deze actie in juni nog een keer gehouden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee...

Politie zoekt getuigen!
ASSEN De politie is op zoek naar getuigen van een bedreiging c.q. mishandeling. Deze heeft vrijdagavond plaatsgevonden in een woning aan de Pelikaanstraat en op het perron van het station. Hierbij werd een 20-jarige vrouw bedreigd en mishandeld door haar 20-jarige ex-vriend uit Assen. Deze Assenaar kreeg thuis bezoek van zijn vriendin die post op wilde halen. Hierbij trok hij haar de woning in en sloot ramen en deuren af en mishandelde haar. De vrouw zag na enige tijd haar kans schoon, kon ontsnappen en rende naar het station. Daar kreeg de Assenaar haar wederom te pakken en dreigde met een mes haar neer te steken als ze niet met hem wilde praten. Hierna liep hij weg. Hij kon zaterdagmorgen in zijn woning aangehouden worden. Ten tijde van de bedreiging waren er meerdere mensen op het perron van het station aanwezig. De politie wil graag in contact komen met eventuele getuigen. Zij kunnen bellen met 0900-8844. (2009016880)

Politie houdt alcomobilisten aan

EMMER COMPASCUUM Een 23-jarige inwoner van Klazienaveen werd in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden. De man reed in zijn auto over de Kalkovenwijk WZ toen hij gecontroleerd werd. Hij blies 530 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. (2009016893)

MIDDEN DRENTHE In de nacht van vrijdag op zaterdag trof de politie een slingerende autobestuurder aan op de A28. Deze reed van Assen naar Hoogeveen en werd gecontroleerd. De man blies 485 ug/l. en werd bekeurd. (2009016908)

Zinloos geweld
HOOGEVEEN Een 15-jarige Hoogevener werd vrijdagavond slachtoffer van zinloos geweld. De knaap fietste met twee vrienden over de Mr. Cramerweg. Een groep onbekende fietsers reed het trio achterop waarna een van deze groep het slachtoffer aansprak en hem zonder enige reden een klap in zijn gezicht gaf. Hij moest zich met een flinke hoofdwond in het ziekenhuis laten behandelen. De politie stelt een onderzoek in. (2009016894)

Vernieler fiets aangehouden

ERICA In de nacht van vrijdag op zaterdag hield de politie een 18-jarige Emmenaar aan. Hij wordt ervan verdacht een fiets bij het hippisch centrum aan de Ericasestraat te hebben vernield. Tijdens een schoolfeest zag een getuige dat hij op de geparkeerde fiets stond te springen waardoor deze zwaar beschadigd werd. De getuige hield de verdachte aan waarna de politie gebeld werd. De verdachte verklaarde dat hij de vernieling met meerdere personen had gepleegd doch deze hadden de benen genomen. (2009016899)

Vechtersbazen aangehouden
EMMEN De politie heeft zaterdagmorgen twee Emmenaren, 22 en 34 jaar oud, aangehouden. Het duo verscheen in de vroege ochtenduren bij de woning van een 31-jarige man aan de Valtherzandweg. Daarbij schreeuwden ze dat de bewoner naar buiten moest komen. Toen hij dat deed werd hij zonder enige reden geschopt en geslagen door de mannen waarna hij naar binnen vluchtte. In de woning werden deuren vernield en er sneuvelden twee ruiten. De politie stelt een onderzoek in. (2009016938)

Bedrijfsinbraak

EMMEN Bij een bedrijf aan de Phileas Foggstraat werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een bestelbus ontvreemd. In de bus zat veel handgereedschap. Om de bus te kunnen stelen werd een roldeur vernield waarna deze geopend kon worden en men de bestelbus wegnam. Het toegangshek van het hekwerk rondom het bedrijf werd vermoedelijk met de betreffende bestelbus kapot gereden waarna de daders zijn verdwenen. (2009016914)

Wilt u meer informatie over deze berichten of wilt u in contact komen met de dienstdoende voorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen met tel. 0592 - 45 1280. De voorlichter is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag tot 13.00 uur.