Diakenwijding voor bisdom Rotterdam

27/05/2009 12:13

Bisdom Rotterdam

Plechtigheid in Bedevaartskerk te Brielle

Op zaterdag 6 juni ontvangt Jack Glas uit handen van bisschop mgr. A.H. van Luyn s.d.b. de wijding tot transeunt diaken. De plechtigheid vindt plaats tijdens de Eucharistieviering om 11.00 uur in de bedevaartskerk van het Heiligdom van de Martelaren van Gorcum, De Rik 5 te Brielle.

De wijdingsuitnodiging heeft als illustratie een afbeelding van de Martelaren van Gorcum. Jack Glas heeft hiervoor gekozen vanwege de bijzondere rol die deze heiligen en het heiligdom te Brielle, de plaats waar hij is opgegroeid, in zijn geloofsleven hebben gespeeld.

Jack Glas over zijn beweegreden om priester te willen worden: "Ruim 9 jaar terug werd dit me duidelijk: God heeft voor ons allemaal een plan. Maar welk dan? Dat was een lastige vraag. Een religieuze, een zuster gaf me een aanwijzing: ga bij jezelf na wat je authentieke wens is. Waarnaar verlang je nu echt in je leven? Je kunt ervan uitgaan dat je dan dicht bij Gods plan komt. Op die manier ben ik op weg gegaan. Ik voelde me als de jongeman die aan Jezus vroeg: "Goede meester, wat moet ik doen om deel te krijgen aan het eeuwige leven?" (Mk 10,17). In die tijd kwam de gedachte van het priesterschap wel bij me op. Maar dat idee schoof ik steeds weg. Er waren tenslotte zoveel manieren om goed te doen. En trouwens, het ging me goed, ik had fijne vrienden, een mooie carrière en het leven dat ik leidde beviel me wel. Maar toch, de Eucharistie begon steeds meer voor me te betekenen en iedere keer als ik aan het priesterschap dacht, voelde ik vreugde. Uiteindelijk was het deze vreugde die de doorslag heeft gegeven, hierin herkende ik Gods stem. Het is nu ruim zes jaar geleden dat ik letterlijk op pad ging en begon met de voorbereiding voor het priesterschap. In die tijd is er veel gebeurd en heb ik veel geleerd. Wel zijn de roepstem van God, en de vreugde die ermee gepaard ging, steeds een rode draad gebleven. Tijdens de opleiding, de stage en het leven op Vronesteyn heeft die roep zich verdiept en versterkt. Ik kijk uit naar de wijdingen en naar het moment waarop ik als diaken en later als priester in een parochie aan de slag mag gaan. "

Jack Glas is bezig aan zijn laatste jaar van de priesteropleiding. Na de diakenwijding zal hij zijn eerste benoeming ontvangen en in een parochie aan de slag gaan. Hij hoopt aan het einde van het jaar de priesterwijding te ontvangen.

Het diakenschap is geen gewoon beroep, dat iemand tot zijn pensioen uitoefent, maar een wijding voor het leven. Een leven als diaken is vergelijkbaar met het priesterschap. Er zijn echter belangrijke verschillen. Wie priester wordt, ontvangt eerst de diakenwijding in voorbereiding op het priesterschap. Diakens mogen onder meer voorgaan in communievieringen, dopen, trouwen of een rouwdienst leiden maar hun hoofdtaak ligt op het terrein van de diaconie.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd de wijdingsplechtigheid op 6 juni mee te vieren.

Na afloop is er gelegenheid tot feliciteren.