Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

"Voor chagrijnen is bij ons geen plaats"

Zyfflich bereidt zich voor op 'gezellig' bluesfestival

Het dorp zelf telt nog geen vijfhonderd inwoners. Maar zaterdag 6 juni wordt dat aantal bijna verdrievoudigd. Althans, dat zijn de verwachtingen van de organisatie van de zesde editie van het festival Blues-in-Zyfflich. In 2004 opgestart met een simpele band in een simpele zaal, is er nu sprake van zeven bands op drie podia op meerdere locaties. Dat wordt een aardige opgave dus voor een dorp als Zyfflich, het kleine grensdorpje vlakbij Nijmegen.

Toch lijkt de organiserende Verein Blues-in-Zyfflich alles stevig in de hand te hebben. Voorzitter en initiator Leo Preusting licht toe: "We teren telkens op de ervaringen van het vorige jaar en passen daar onze groeistuipen op aan. Dit jaar maken we wel een flinke stap, waardoor zaken als veiligheid, parkeren en vooral ook het aantal vrijwilligers belangrijke elementen zijn geworden. Het uitgangspunt is in die jaren echter niet veranderd. We willen de bezoekers, maar vooral ook onszelf een hele leuke avond bezorgen."

Sfeer, daar gaat het vooral om volgens Leo Preusting als we het hebben over de basis van het succes van Blues-in-Zyfflich. "Ja, dat is belangrijk. Mensen moeten zich goed en vooral niet bekocht voelen, iedere gast moet een leuke tijd bij ons doorbrengen, plezier hebben en 's nachts weer naar huis gaan met het idee: volgend jaar kom ik weer. Dat is onze missie en we blijven met alle vrijwilligers daarvoor werken. Zowel onze eigen uitstraling is daarbij belangrijk, maar ook bijvoorbeeld de inrichting. Op onze statafels liggen kleedjes die door onszelf zijn gemaakt, er staan bakjes met pinda's, theelichtjes en bloemetjes. Wij houden toch zo van gezelligheid? Nou, dan ook maar meteen goed!"

Vrijwilligers

Achter de Verein Blues-in-Zyfflich staan dit jaar tussen de dertig en veertig inwoners van Zyfflich die zich geheel belangeloos inzetten voor dit festival. "Zonder vrijwilligers kan dat natuurlijk nooit. Daardoor kunnen we de toegangsprijs en de consumptieprijzen ook laag houden. We willen laagdrempelig zijn voor leuke mensen. Voor chagrijnen is bij ons geen plaats", aldus Leo Preusting.

Blues-in-Zyfflich opent de deuren zaterdag 6 juni om 18.30 uur. Een uur later begint de eerste band te spelen. Plaats van handeling is een grote feesttent op het dorpsplein, en het aanpalende dorpshuis. In totaal treden er zeven bands op. Leo Preusting: "We selecteren de groepen ook op hun communicatievermogen met het publiek. Kijk, een bandje dat komt, op een gitaar ramt en weer weggaat, daar hebben we niks aan. Ook de optredens moeten gewoon leuk zijn."

Programma

Een van de trekkers is ongetwijfeld Nijmegenaar Clemens van de Ven & Band. Verder staan op het programma de band Blueshop (ex Flavium), Crawlin' Coons uit Arnhem (met een Nijmeegse inbreng), de band Blazz (met Zyfflicher Michel de Vries als zanger en leider), solist Bas de Haan uit Amsterdam, de Duitse bluesband PigPen Project en een swingend einde door de Drentse PR Blues Band.

Uiteraard kunnen bezoekers zich voorzien van voldoende eten en drinken, maar dit jaar is er ook voor het eerst een merchandisingstand aanwezig, waar gasten T-shirts, polo's, caps, cd's en boeken kunnen aanschaffen. Op Blues-in-Zyfflich kan overigens alleen contant worden afgerekend.

Ondanks uitbreiding van zalen, podia en bands is de toegangsprijs gelijk gebleven aan die van vorig jaar, namelijk E 15,00 in de voorverkoop (E 18,00 aan de zaal, mits nog niet uitverkocht). Kaarten zijn vanaf heden verkrijgbaar via de website www.bluesinzyfflich.de en bij de volgende voorverkoopadressen:
. Nijmegen: Café Jos, Daalseweg

. Nijmegen: woonwinkel Atrium, Daalseweg

. Beek-Ubbergen: Primera De Postkoets, Waterstraat
. Groesbeek: Primera 't Hart van Groesbeek
. Millingen a/d Rijn: Bike Totaal Jos van Hees, Van Lyndenstraat
. Zyfflich: Haus Polm, Kirchstrasse 5

. Arnhem: woonwinkel Atrium, Wielakkerstraat 14

Alle verdere informatie is te vinden op de website www.bluesinzyfflich.de.