Skatebond Nederland



NK Julianadorp: rijders hopen op snelle en zware race


Sjoerd Huisman en Gary Hekman zijn twee van de namen die het vaakst worden genoemd als favorieten voor het Nederlands wegkampioenschap op de marathon. Bij de vrouwen is dat Elma de Vries. Maar het kan alle kanten uit, getuige het aantal verschillende winnaars (m/v) dat de wedstrijden tot nu toe hebben laten zien. Hekman en De Vries verdedigen zaterdag 6 juni in het Noord-Hollandse Julianadorp hun titels.


"In het parcours zitten niet echt moeilijke stukken. Het heeft een brede lange aankomst, dus ik denk dat iedereen daar wel goed uit de voeten kan," zegt Sjoerd Huisman (Andijk), wiens scherpe eindsprint in het peloton gevreesd wordt. De Nederlands natuurijskampioen stond bij een NK skeeleren al vaak op het erepodium, maar won nog nooit.
"Het kan een tamelijk zware wedstrijd worden, en dat ligt mij goed," aldus Huismans Nefitploegmaat Gary Hekman. De Gramsberger won vorig jaar in Almere en onttroonde in 2006 na zeven jaar Arjan Smit, zodat hij op zijn 19e al twee NK-titels achter zijn naam had. Hekman: "Het NK is vaak een rare wedstrijd. Wat dat betreft is zowat het hele peloton kanshebber."


Ook van Roy Boeve (Habovo) wordt veel verwacht. De Kampenaar won vorig jaar de World on Wheelswedstrijd in Julianadorp. Toen werd voor het eerst gereden op het 6 km lange parcours door het vlakke Noord-Hollandse land. Op het NK vorig jaar eindigde Boeve, tot zijn grote teleurstelling, nipt als tweede. Boeve: "Voor onze ploeg is dit een mooi parcours. Ze zullen wel naar mij kijken, maar ook naar Nefit. De vraag is hoe het peloton reageert op ontsnappingen. Als je steeds 50 man achter je aan krijgt, wordt het niets. Maar voor een massasprint hebben we Karlo Timmerman."
Sprinter Timmerman (Groningen) dekt zich in: "Na een slijmbeursoperatie aan mijn enkel ben ik pas afgelopen week weer begonnen met skeeleren. Ik denk niet dat ik al in staat ben om weer te winnen."


Crispijn Ariëns (Powerplay) is inmiddels ook geen outsider meer. Hij won dit voorjaar in Oldebroek, de puntenkoers op het NK baan, de baanwedstrijd in Heerde en afgelopen woensdag de baanwedstrijd in Staphorst. "Ik hoop dat er veel wordt aangevallen en hard wordt gereden," aldus de 20-jarige Heerenveener. "Dan krijgen we een mooie zware wedstrijd. Ik verwacht wel dat dat gebeurt, want dit jaar zijn er veel goede rijders die hard gaan."
Dan is er de rappe Mark Horsten (Skatemill-Powerslide, Haulerwijk), die afgelopen donderdag de baanwedstrijd in Heerde won en vorig jaar op het NK derde was. Horsten: "Natuurlijk wil ik graag weer het podium halen. De wedstrijden tot nu toe gingen goed en dat waren zware en goed bezette marathons. Elk jaar kan ik beter mee in de aanval, omdat ik gewoonweg sterker ben geworden. Ik hoop op een kopgroep, maar dan in droge omstandigheden."
Ook Koen Verweij (Choose2Achieve) staat op de startlijst. De wereldkampioen junioren op de schaats uit Alkmaar behaalde de afgelopen jaren al tal van nationale en internationale skeelersuccessen.


Sjoerd Huisman: "Wij bepalen niet echt een tactiek van tevoren. We weten wanneer wie wat moet doen en lossen het in de wedstrijd op. Het maakt niet echt uit hoe de wedstrijd verloopt. We hebben voor alle scenario's mensen die het af kunnen maken."
In dat team zitten ook outsider Geert-Jan van der Wal (Groningen), Nederlands kampioen in 2007, en werker Arjan Mombarg (Vorden), die in datzelfde jaar tweede werd achter Van der Wal.


Als ook niet kansloos wordt Jan van Loon (Habovo, Lelystad) beschouwd, die het seizoen sterk startte. Van Loon relativeert zijn kansen. "Mijn rug speelt af en toe op. Daar zal het ook van afhangen. Het is geen geheim dat onze ploeg de aanval zal kiezen. Natuurlijk zijn er rijders die het niet op een eindsprint willen laten aankomen, zoals ikzelf, maar ook Roy Boeve, Ingmar Berga, Hermen van der Wal en Crispijn Ariëns. En Arjan Smit zal er ook weer staan."
Arjan Smit (Nijeveen): "Ik train goed, maar weet niet of het specifiek genoeg is voor het skeeleren. De grootste kanshebbers zijn in mijn ogen Crispijn Ariëns, Sjoerd Huisman, Ingmar Berga en Roy Boeve. En hun ploeggenoten zijn misschien wel de gevaarlijkste outsiders."
Zijn DSB-ploegmaat Ingmar Berga (Hoogeveen), die er op een NK ook al een paar maal dichtbij zat: "Ik hoop mee te doen voor de titel. Een harde en zware wedstrijd is goed voor Arjan en mij."


Vrouwen

Bij de vrouwen geldt Elma de Vries weer als huizenhoog favoriet. De Meppelse titelverdedigster won al vijf keer. "Natuurlijk wil ik weer winnen. Ik start in de DSB-kleuren en zal helemaal voor eigen kansen kunnen gaan. Voor het publiek is het minder leuk dat het parcours een lange ronde is, maar voor mij kan het gunstig zijn, omdat ik nog wel eens de neiging heb het publiek een mooie wedstrijd te willen voorschotelen en daarbij zelf (te) veel energie verspeel. Nu zullen er grote stukken zonder publiek zijn en kan ik me hopelijk inhouden."


Sprintster Bianca Roosenboom (Kampen), met een wegoverwinning en diverse baantitels in bezit, wil 'zeker meedoen voor de titel'. "Mijn lange afstanden zijn erg verbeterd. Dit seizoen heb ik al beter gereden dan ik ooit gedaan heb. Ik hoop voor een verrassing te kunnen zorgen."
Ook niet uit te vlakken is Mariska Huisman (Andijk): "Ik ben sterker uit de winter gekomen als vorig jaar. Ook ben ik een stuk sneller geworden. Op een podiumplek maak ik een goede kans."
Eén van de outsiders is Yvonne Spigt (Wervershoof), voormalig natuurijskampioene. Zij won dit voorjaar haar eerste grote skeelerwedstrijd in Sloten, door na 44 km alleen aan te komen. "Een plek bij de eerste vijf zou mooi zijn," blijft zij bescheiden. "Ik zal in ieder geval proberen te demarreren. Ik hoop met een groepje weg te kunnen komen. Een grote ronde is meestal wel in mijn voordeel."
Als andere outsiders gelden natuurijskampioene Carla Zielman (Steenwijkerwold), Anniek ter Haar (Groningen), Margo van de Merwe (Wolvega), Jannitta Spigt (Apeldoorn) en Jolanda Langeland (Bedum).