Ingezonden persbericht


Corrie Evers-Sweep & De Schildergroep Rijsbergen

exposeren hun werken in De StadsGalerij Breda van

Zaterdag 6 juni t/m zondag 14 juni 2009

Dagelijks van 12.00 uur tot 17.00 uur

Donderdag 11 juni van 12.00 uur tot 21.00 uur
(tijdens de koopavond)

De expositie bestaat uit twee delen:


- schilderijen van Corrie Evers ­ Sweep

- schilderijen van De Schildergroep Rijsbergen.

Corrie Evers werkt in diverse technieken, zoals aquarel, acryl, olieverf, pentekeningen, houtskool, chinees penseel, pastel, kleurpotlood en gemengde technieken. Hierdoor kan ze de leden van De Schildergroep Rijsbergen ook in deze technieken begeleiden, waardoor de tentoonstelling een grote variatie aan werk bevat. Zij ziet het schilderen op de eerste plaats als een vak, dat je je eigen moet maken.Hoe ver je je hierin wilt oefenen is voor iedereen verschillend. Wanneer je over diverse technieken kunt beschikken, kun je je creativiteit vorm gaan geven. Deze vaardigheden vormen geen belemmering, maar werken juist bevrijdend, omdat je over genoeg middelen beschikt om je ideeën op een goede manier uit te werken. Het geeft je zelfvertrouwen om in het diepe te springen en op je eigen manier iets te schilderen, dat dicht bij jezelf ligt en bovendien esthetische waarde krijgt.

Wanneer we De StadsGalerij Breda binnenkomen zien we een aparte ruimte , waarin van alle leden van de schildergroep het eerste werk is te zien. Een oefening, om de eerste technieken van bijvoorbeeld het aquarelleren te leren. Als dankbaar onderwerp werden hiervoor verschillende delen van het Begijnhof van Breda gekozen. De meesten dateren al van diverse jaren geleden. Het is heel ongebruikelijk om beginwerk te tonen, maar we hopen, dat daarmee de stap voor bezoekers, die ook graag gaan schilderen, vergemakkelijkt wordt.

Waartoe de eerste oefeningen geleid hebben, zien we in de hoofdruimte van De StadsGalerij. Hier worden olieverf- , acryl-, pastel- en houtskoolwerken getoond, maar ook chinees penseel op rijstpapier en veel aquarellen van de leden van de schildergroep. Realistisch, stilistisch, abstract, het is er allemaal, want we zijn allemaal verschillend en maken dus allemaal zeer verschillend werk: klein, groot, zeer groot.

Er is werk te zien van :

Hilde Adriaensen uit Zundert, olieverf
Betty Baurdoux uit Rijsbergen, aquarel
Lia Bossers uit Oosteind, aquarel en acryl
Jolanda van den Brandt uit Zundert, aquarel en acryl Leo van den Elshout uit Rijsbergen, olieverf
Joke Hartog uit Zwijndrecht, aquarel, acryl en chinees penseel Astrid Koeken uit Zundert, aquarel en chinees penseel Cecile Maas uit Zundert, aquarel en acryl
Annie Mouws uit Wernhout, aquarel en acryl
Sandra van Nispen uit Wernhout, aquarel, acryl en pentekeningen Greet Sponselee uit Rijsbergen, olieverf
Rien van Steen uit Rijsbergen, aquarel
Bets Vermeeren uit Rijsbergen, aquarel, acryl en pastel.

Verderop in De StadsGalerij vinden we het werk van Corrie Evers ­ Sweep, ook weer divers. Corrie tekende al, toen ze amper een potlood kon vasthouden en werd door haar moeder geïnspireerd, die jarenlang olieverfwerk maakte, vaak in opdracht. Toen Corrie 16 jaar was, wilde ze naar de kunstacademie, St. Joost, in Breda. Maar dat mocht ze niet. 'Daar kun je later de kost niet mee verdienen'. Wel kreeg ze toen haar eerste grote olieverfdoos. Maar in haar jeugdjaren heeft ze vooral veel getekend. Ze belandde in het onderwijs, waar weer de tekenlessen haar voorkeur hadden en waar ze zich via speciale onderwijsakten verder in bekwaamde. Maar alles wat met tekenen en schilderen te maken had greep ze aan . Het schilderen van decors voor diverse gelegenheden bood haar weer nieuwe ontwikkelingskansen.

Schilderen is een eenzame bezigheid. Graag deelt ze haar passie met anderen en daarom begeleidt ze nu De Schildergroep Rijsbergen. En samen met de leden hopen we deze passie over te brengen aan de bezoekers.

De Schildergroep Rijsbergen schildert in gemeenschapshuis 'Koutershof'
Koutershof 4, 4891 CV Rijsbergen. Tel. 076 ­ 5962191 Contactpersoon van de groep is Corrie Evers ­ Sweep, Oranjestraat 32, 4891 XP Rijsbergen
Tel. 076 ­ 5962091
e-mail : corrie.evers@kpnplanet.nl


Met vriendelijke groet
Lilian Joosen

De StadsGalerij Breda
Oude Vest 34
4811 HT Breda
Postadres:
Overakkerstraat 190
4834 XP Breda
076-5143371
06-28458673
www.stadsgalerijbreda.nl
www.kunstkanaalbreda.nl
www.ssdempo.nl
copacabana@ziggo.nl