Beursbarometer bereikt hoogste stand in 17 maanden


NIEUWEGEIN, 20090606 -- De aandelenrally die sinds 10 maart 2009 aan de gang is, heeft het beurssentiment op het hoogste niveau gebracht sinds januari 2008. De Easyinvest beursbarometer bereikte op 2 juni een stand van 4,7.

In maart was de beursbarometer al gestegen tot 4,3. Daarna volgde een teruggang tot 3,4. Sinds mei is de beursbarometer weer aan een opmars bezig, waarbij op 3 juni een voorlopig hoogste stand voor 2009 werd bereikt van 4,7. Dat is de hoogste stand sinds januari 2008.
In een normale situatie is de beursbarometer minstens 6. De stijging in maart tot 4,7 laat een sterke verbetering van het beurssentiment zien.

www.easyinvest.nl/img/Beursbarometergrafiek20090602.png
www.easyinvest.nl/img/Beursbarometer47.png

Herstel beurzen Emerging Markets
De verbetering van het beurssentiment was het gevolg van sterk herstel van de beurzen in de regio's China, India, Latijns-Amerika en Rusland. Deze beurzen zijn boven het 200-daags gemiddelde uitgebroken.
Van fondsen die Easyinvest bijhoudt steeg de regio China in het laatste halfjaar met 34%, India met 83%, Latijns-Amerika met 54%, Rusland met 58%.
Ook de sectoren Materialen, Energie, Uitzenders stegen bovengemiddeld. Deze sectoren anticiperen op economisch herstel. Van fondsen die Easyinvest bijhoudt, steeg de sector Materialen in het laatste halfjaar met 33%, Energie met 11% en de Uitzenders met 41%. Financials stegen met 62%.

De Westerse beurzen hebben in 2009 per saldo weinig vooruitgang geboekt. Toch lijkt het een kwestie van tijd totdat ook hier de 200-daags gemiddelden worden doorbroken.
Macro-economische cijfers worden steeds beter, het gevaar dat banken massaal zullen omvallen is geweken, de Amerikaanse huizenmarkt stabiliseert en voor het eerst dit jaar daalde het aantal werkloosheidsaanvragen in de VS.
Regeringen worden positiever en voorspellen economische groei in 2009 (VS) of in 2010 (Europa).

Easyinvest verwacht voor 2009 een verdere stijging van het beurssentiment. De Easyinvest beursbarometer zal naar verwachting stijgen tot een cijfer 6 in de komende drie maanden.

Over de Easyinvest beursbarometer
De Easyinvest beursbarometer geeft in één rapportcijfer, op een schaal van 0 tot 10, het sentiment weer van de beurzen over de gehele wereld. De beursbarometer wordt elke dag opnieuw berekend op basis van koersgegevens en daarvan afgeleide statistische gegevens van meer dan 150 beleggingsfondsen die Easyinvest dagelijks bijhoudt. Deze beursbarometer geeft daarom dagelijks een actueel beeld van het beurssentiment.

Over Easyinvest.nl
Easyinvest.nl wil beleggingsinformatie toegankelijk maken voor de (kleine) particuliere belegger met een voor beleggen beschikbaar vermogen van ¤ 10.000,- tot ¤ 200.000,-.
Easyinvest.nl biedt een abonnementsservice aan voor beleggingsinformatie.
Easyinvest.nl beheert eigen beleggingsportefeuilles die kunnen dienen als leidraad voor de eigen portefeuille.