Anti-stierenvechtbeweging vraagt Chavez om stierenvechtvrij Venezuela


Intercontinentale summit tegen het stierenvechten inspireert en motiveert gemeenteraad van Caracas en president Chavez om het stierenvechten af te schaffen

CARACAS, Venezuela; UTRECHT, Nederland, 20090606 -- Op 4 juni 2009 spraken de deelnemers van de derde intercontinentale summit tegen het stierenvechten met leden van de gemeenteraad van Caracas en verklaarden waarom deze stad zich zou moeten uitroepen tot 'Anti Stierenvechtstad en Vriend van de Dieren'. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) was mede-organisator van deze evenementen.

Gedurende een uur legden vertegenwoordigers van de anti-stierenvechtbeweging uit negen landen tot in detail uit om welke technische, financiële, ethische en wettelijke redenen het stierenvechten zou moeten stoppen in Caracas. Naast deze lobbyisten was ook gemeenteraadslid Oscar Terán van de gemeente Carrizal aanwezig (Carrizal is de eerste gemeente in Venezuela die zich officieel tot anti-stierenvechtgemeente verklaarde, op 4 oktober 2008). Hij vertelde de gemeenteraad van Caracas wat hem heeft geïnspireerd om zich uit te spreken tegen het stierenvechten.
Er was ook een kleine groep liefhebbers van het stierenvechten aanwezig. Hun strategie was het afkraken van de anti-stierenvechtbeweging en zij noemden geen echte redenen waarom de gemeenteraad het stierenvechten in Caracas in stand zou moeten houden.
Na deze twee uur durende sessie werden de anti-stierenvechtlobbyisten uitgenodigd voor een privébijeenkomst met Celina Vega, de vice-president van de gemeenteraad. Zij bedankte de lobbyisten en moedigde hen aan om hun werk vooral voort te zetten. Ze beloofde de anti-stierenvechtbeweging te blijven helpen vanuit de politiek.

De deelname aan het debat was onderdeel van de derde intercontinentale summit tegen het stierenvechten, dat plaatsvond op 3 en 4 juni 2009 in Caracas. Tijdens de summit waren 50 vertegenwoordigers van 25 anti-stierenvechtorganisaties aanwezig uit Nederland, Spanje, Frankrijk, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Venezuela, Colombia, Ecuador en Peru. Het belangrijkste doel van dit evenement was het bevorderen van samenwerking tussen organisaties in de landen waar nog stierengevechten plaatsvinden, maar ook om verder strategieën te ontwikkelen om deze wrede evenementen zo snel mogelijk te beëindigen.
De belangrijkste conclusies van de summit waren: samen werken aan het vergroten van het aantal anti-stierenvechtsteden in alle stierenvechtlanden (tot nu toe zijn dit er wereldwijd 80, en dit aantal stijgt snel), het overtuigen van de katholieke kerk om hun steun aan de stierenvechtindustrie te stoppen en het nóg meer samenwerken om het stierenvechten en andere wrede evenementen waarbij stieren en paarden worden gemarteld en gedood. Ook werd er door alle deelnemers een brief aan president Chavez ondertekend met het verzoek om alle stierengevechten in Venezuela te stoppen. Deze brief wordt binnenkort aan de president aangeboden. In de avond van 5 juni werden vertegenwoordigers van AnimaNaturalis Venezuela en politieke dierenpartij PACMA (Spanje) op de nationale staatstelevisie geïnterviewd over Caracas als anti-stierenvechtstad.

De anti-stierenvechtbeweging heeft belangrijke stappen genomen in het succesvol verzwakken van de positie van het stierenvechten in alle stierenvechtlanden. Nu werken steeds meer wetgevers samen om tot een wereld zonder wreedheid tegen stieren te komen.
Stierengevechten waarbij stieren worden gemarteld en gedood vinden plaats in de Latijns-Amerikaanse landen Venezuela, Mexico, Peru, Ecuador en Colombia en in de Europese landen Spanje, Frankrijk en Portugal.