Persbericht skeeleren

Skatebond Nederland
http://www.skatebond.nl

Koen Verweij Nederlands kampioen skeeleren in Julianadorp

Mariska Huisman verrassende winnares bij de dames

Koen Verweij is vandaag Nederlands kampioen skeeleren op de marathon geworden in het Noord-Hollandse Julianadorp. De 18-jarige uit Alkmaar versloeg in de eindsprint met een wieltje verschil Crispijn Ariëns, die tweede werd. Ingmar Berga eindigde als derde.
Mariska Huisman werd kampioene bij de vrouwen vóór Erna Kijk in de Vegte en Anniek ter Haar.

Koen Verweij liet het gevestigde skeelerpeloton na 42 km verslagen achter. De grote ploegen Nefit (Sjoerd Huisman, Gary Hekman) en Habovo (Roy Boeve, Karlo Timmerman) stonden met lege handen. Verweij richt zijn vizier vooral op het schaatsen en de Olympische Spelen. Hij rijdt dit seizoen zes skeelerwedstrijden. "Ik sta er goed voor. Toen ik bij de kopgroep kwam zat ik kapot, want dat kostte veel kracht. Dat ik toch nog de sprint kon winnen bewijst dat het goed zit met de vorm," aldus Verweij, die met ploeggenoot Jouke Hoogeveen een gat overbrugde naar een kopgroep van tien. De omloop was 6 km lang. Verweij: "Toen er nog twee ronden te gaan waren móest het gat worden dichtgereden, want van alle ploegen zat er één bij, behalve van ons." Tot dan toe had Verweij zich niet echt laten zien in de race. Zijn machtige eindschot bracht hem tweede pinksterdag in 't Veld al een tweede plek in zijn eerste skeelerwedstrijd van het seizoen. Of hij ook uitkomt op het EK skeeleren in België (29 juli-8 augustus) weet Verweij nog niet. "Dat hangt af van mijn trainingsschema." Het skeelersucces brengt hem niet aan het twijfelen over zijn carrièreplanning: "Schaatsen blijft het belangrijkst."

Verweij groeide op in het skeeleren. Als junior behaalde hij diverse Europese titels en in 2006 op het WK in Zuid-Korea zilver op de aflossingskoers met Jan Blokhuijsen en Pieter-Jan van Eck. "Dit is mijn eerste titel bij de senioren. Dat is toch wel één van de mooiste," aldus Verweij.
Ploeggenoot Jouke Hoogeveen (Choose2Achieve) reed zich helemaal leeg voor Verweij. "Hij heeft stalen zenuwen. Toen die kopgroep weg was dacht ik: hij wacht veel te lang, we komen er nooit meer bij," aldus de Amsterdamse diesel, die 12e werd. Hoogeveen: "Hij vertrouwt zó sterk op een snelle laatste ronde. De bedoeling was dat steeds iemand van onze ploeg in kopgroepjes mee zou gaan, maar dat lukte niet. We zijn de hele wedstrijd bezig geweest gaten dicht te rijden. Leuk, zo'n ploeggenoot, hij liet ons keihard werken. Maar hij weet het wel af te maken."

Crispijn Ariëns was teleurgesteld met zilver. "Als je van tevoren had gezegd dat ik tweede zou worden op het NK was ik blij geweest, maar nu ik er zo dichtbij was is het toch wel zuur," aldus de 20-jarige coming man uit Heerenveen. Hij won dit seizoen diverse wedstrijden op de weg en de baan, waaronder de Nederlandse baantitel op de 10 km puntenkoers. Ariëns moest het als kopman van de ploeg Power-play grotendeels alleen doen. Ariëns: "Meestal ga ik de sprint te laat aan, dus vandaag wou ik dat beter aanpakken. Jammer dat je dan zo verliest." Ariëns realiseerde zich dat Verweij gevaarlijk was: "Hij zat gelijk achter mij in de sprint. Hij is rap en hij heeft een goede conditie."

Ook bronzen medaillewinnaar Ingmar Berga (DSB) bevond zich onder de verslagen elite. "Dit is echt balen. Wij waren steeds in de aanval. Ik voelde me super. Onlangs ben ik nog ziek geweest, maar ik heb deze week toch weer volle bak getraind en ik had goede benen. Maar ja, de winnaar heeft altijd gelijk."

De onttroonde kampioen Gary Hekman (Nefit), die vierde werd en keer op keer aanviel: "Ik voelde me echt sterk vandaag. In die kopgroep van tien, waar Koen niet bij zat, had ik een heel goed gevoel. Zeker toen we 40 seconden voorsprong hadden. Maar Koen en Jouke Hoogeveen reden enorm hard naar ons toe. In de eindsprint kwam ik niet goed uit."

Bij Studio Sport is vanavond een samenvatting van het NK te zien in de uitzending van 22.30 uur.

Dames (42 km)

Mariska Huisman werd de verrassende winnares bij de vrouwen. De 25-jarige zus van natuurijskampioen Sjoerd versloeg in de eindsprint met twee Erna Kijk in de Vegte. Het duo was in de laatste kilometers gedemarreerd uit het peloton. Anniek ter Haar sprintte naar de derde plek.
De huizenhoog favoriete, titelverdedigster en vijfvoudig wegkampioene Elma de Vries, werd vijfde. De Vries was eerder in de race gedemarreerd, zoals verwacht, in gezelschap van Jolanda Langeland. Maar in eendrachtige samenwerking reed de ploeg van Mariska Huisman (CadoMotus) het tweetal terug.

"Dit had ik nooit verwacht," aldus de winnares, die met een glimlach van oor tot oor over de streep kwam. "Ik had een blessure in mijn bovenbeen en sta pas sinds afgelopen woensdag weer op de skeelers. In de tussentijd heb ik wel gefietst, maar ik was toch een beetje bang me te forceren. Als ik wat wilde moest het in de aanval gebeuren, want een massasprint durfde ik niet goed aan. Toen wij met ons tweeën weg waren was ik bang dat ze er nog volle bak overheen zouden komen."
Mariska Huisman is al jaren een vaste waarde in de nationale selectie en stond op een NK meermalen op het erepodium, maar nog nooit op het hoogste schavotje.

Erna Kijk in de Vegte plaatste in de laatste ronde van 6 km de beslissende demarrage. De Genemuidense uit de ploeg Bemog/Powerslide werd ook in 2007 tweede op het NK, toen achter Marieke van Hoek. "Toen we weg waren, durfde ik niet meer achterom te kijken. Ik dacht: vol doorgaan, als ik op het podium kom is het al mooi. Ik zat toch aardig kapot."
Anniek ter Haar (21) stond voor het eerst op het erepodium in een NK. "Mooi voor onze ploeg dat we hier tweede en derde worden," zei de Groningse, die in de sprint om de derde plek Margo van der Merwe en Elma de Vries versloeg.

Elma de Vries: "Ik kon écht niet meer. Jolanda en ik hadden zoveel gegeven in die harde wind. We zagen het peloton steeds dichterbij komen, en op een gegeven moment hebben we het opgegeven. In de sprint om de derde plek kon ik niet eens achter Anniek ter Haar blijven. Mariska Huisman is een goede winnaar."

Jolanda Langeland (Bemog/Powerslide) vond zichzelf teleurgesteld terug op de negende plaats. "Ik ben wel drie keer gedemarreerd, maar het was steeds Mariska Huisman die het dichtreed. Wij zouden de wedstrijd in de laatste ronde hard maken voor Anniek ter Haar. Daarom demarreerde Erna, maar Mariska kwam erbij. Wel mooi voor onze ploeg dat we er twee op het podium hebben."

Beloften (42 km)

Niels Mesu pakte de titel bij de beloften. De 17-jarige uit Middelburg was naar de ontsnapte Bart Hakkenberg toe gereden en demarreerde in de slotfase bij hem vandaan. Hakkenberg kreeg het zilver omgehangen, Pim Schipper (Medemblik) het brons.
Bart Hakkenberg (Zoetermeer) had rondenlang alleen vooruit gereden. Hij kreeg een maximale voorsprong van 23 seconden. "Toen ik bij hem kwam was hij moe. Hij had moeite met overnemen, dus besloot ik keihard weg te rijden en niet meer om te kijken," aldus winnaar Mesu, die eerder dit seizoen zijn eerste overwinning boekte in Oldebroek. Zijn moeder: "Hij had gisteravond een eindexamenfeest. Om half drie heb ik hem uit de kroeg gehaald." Mesu: "Ik had niet de beste benen, maar ze bleken goed genoeg."

Masters (42 km)

Albert Bakker werd overall winnaar bij de masters. De 52-jarige uit Scharmer vertrok in de eerste helft van de koers uit het peloton en werd niet meer teruggezien. Op bijna een halve minuut finishte René van der Meulen als tweede, waarmee hij eerste werd in de categorie 40-49. Bouwe Hofstee was de beste in de categorie 60+.

"Het was tegen de wind in hollen of stilstaan. Daar houd ik niet van, dus ik heb een paar keer geprobeerd te demarreren," aldus Albert Bakker, die ook veteranenkampioen werd in 2005 in Steenwijk. Tevens was hij in 2007 Europees kampioen in de categorie 50-59. "Dit soort zware parcoursen ligt me wel."
"Toen hij eenmaal een gat had, wou niemand het dichtrijden. Niemand geloofde er meer in," aldus Rob Jager (6e), vooraf ook bij de kanshebbers genoemd.

René van der Meulen was blij met zijn titel in de leeftijdsgroep 40-49. De Kampenaar was ook kampioen in 2002. Van der Meulen rijdt al een kwart eeuw skeelerwedstrijden en heeft al bij veel NK's op het erepodium gestaan in diverse categorieën: B's, C's en veteranen.

Uitslag 40+: 1. René van der Meulen, 2. Jan Hubert, 3. Bauke Thijsseling.
Uitslag 50+: 1.Albert Bakker, 2. Tonnie van Tongeren, 3. André van der Burg.
Uitslag 60+: 1. Bouwe Hofstee, 2.Cor Groen, 3. Jan Klompmaker

C-rijders (42 km)

Roelof Koops maakte bij de C-rijders zijn favorietenrol waar. De man uit Eexterveen, die zich eerder ook al tussen de B-rijders op het podium heeft genesteld, nam vroeg in de race een beslissende voorsprong. Hij reed 30 km alleen aan de leiding en kwam met ruim 3,5 minuut op de achtervolgers aan de eindstreep. Erwin Wartenhorst (Abbekerk) eindigde als tweede, Meindert Bouma (Broeksterwoude) als derde.

Junioren (18 km)

Robert Post triomfeerde bij de junioren jongens. De Groninger kwam alleen aan de finish met ruim een halve minuut voorsprong. Wim Dillen sprintte daarachter naar de tweede plek, Maurice Vriend naar de derde. Zij behoorden beiden tot de favorieten voor de titel. "Niemand wou rijden, toen Robert Post weg was," verklaarde Maurice Vriend, die vorig jaar ook al net naast de titel greep. "En er stond zoveel wind dat je ook niet zomaar een minuut dichtrijdt."

Irene Schouten was bij de junioren meisjes de sterkste. Favoriete Manon Kamminga, de kampioene van vorig jaar én van de twee jaar daarvoor bij de kadetten, moest genoegen nemen met de tweede plek. Lisanne Buurman eindigde als derde.

Kadetten (12 km)

Yorick de Man zegevierde bij de kadetten jongens, vóór Ewout Nijboer en Jordy Harink.
Jennienke Kamphuis was de beste bij de kadetten meisjes, gevolgd door Melissa de Boer en Eva Buurman.

Uitslagen:

www.skatebond.nl, klik op 'Uitslagen en klassementen'.