Ingezonden persbericht


Persbericht

Dag van het Caraïbisch Familiearchief.
Persoonlijke archieven in de hoofdrol

Leiden. op 7 juni 2009 organiseert het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde (KITLV) de Dag van het Caraïbisch Familiearchief in het Theater aan het Spui in Den Haag. Op deze dag staan Caraïbische archieven centraal: brieven, foto's, albums, films, testamenten, zakelijke correspondentie, gesproken brieven, ansichtkaarten, alle vormen van documentatie over het leven in de Caraïben of over Caraïbische mensen. Doel van de dag is om het belang van goede conservering van persoonlijke archieven te benadrukken, het materiaal te redden van de prullenbak en te conserveren.

Het is een dag waarop de grote waarde van archieven en het bewaren van materiaal geïllustreerd wordt door verschillende presentaties: van specialisten over of uit Suriname en de Antillen, van fotodeskundigen en anderen. Daarnaast kunnen mensen verhalen uitwisselen. Zo kunnen ze interesse in elkaar creëren, van elkaar leren en wellicht elkaar beter begrijpen.

Het verhaal van migratie en diaspora is van groot belang. Hiermee kunnen levensverhalen van postkoloniale migranten gereconstrueerd worden. Het levensverhaal van een medeburger in woord en beeld kan een stimulans betekenen voor autochtone en allochtone Nederlanders tot ontmoeting, dialoog en samenwerking.

De dag is onderdeel van het project `het Caraïbisch Familiearchief'. Het project en in het bijzonder deze dag wijzen op de mogelijkheid om archiefmateriaal aan professionele archiefinstellingen te schenken, zodat het onder optimale omstandigheden bewaard wordt. Het is belangrijk dat het materiaal behouden blijft. De voornaamste reden hiervoor is de hoeveelheid informatie over het vroegere leven van alledag verpakt in foto, film of tekst. Archieven zijn vaak de neerslag van de activiteiten van officiële instanties, met andere woorden van de staat, terwijl dit project nadrukkelijk zoekt naar het archief van de straat, van gewone burgers.

Het Caraïbisch Familiearchief is vooral geïnteresseerd in materiaal uit of over Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba, maar de rest van het Caraïbisch gebied heeft ook onze interesse.

Naast conservering is ook de toegankelijkheid belangrijk. Iedereen die geïnteresseerd is in dit materiaal moet het kunnen raadplegen, zoals nu bijvoorbeeld mogelijk is via de online beeldbank van het KITLV.

KONINKLIJK INSTITUUT VOOR TAAL-, LAND- EN VOLKENKUNDE (KITLV)

REUVENSPLAATS 2 2311 BE LEIDEN

TELEFOON: +31(71) - 527 2295 TELEFAX: +31 (71) - 527 2638

EMAIL: FAMILIEARCHIEF@KITLV.NL URL: WWW.CARAIBISCHFAMILIEARCHIEF.NL





Meer informatie over het project en het programma is te vinden op www.caraibischfamiliearchief.nl

De Dag van het Caraïbisch Familiearchief wordt mede gesponsord door de Gemeente Den Haag, het Sarnámi Instituut Nederland en de Vereniging KITLV.

Datum: zondag 7 juni 2009
Tijd: 14:00 ­ 20:00 uur
Plaats: Den Haag
Locatie: Theater aan het Spui
Spui 187



Ingezonden persbericht