Gemeente Leidschendam-Voorburg


Tentoonstelling 'Archeologie krijgt een gezicht' 7 juni van start


28 mei 2009 - Van juni tot en met oktober 2009 organiseert het Pact van Duivenvoorde een reizende tentoonstelling met de titel 'Archeologie krijgt een gezicht'. Deze archeologietentoonstelling laat de de regionale geschiedenis zien. Recente, maar ook lang geleden opgegraven voorwerpen, vertellen de verhalen over het leven van mensen uit de Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen.

Reisschema
De tentoonstelling is van 7 juni tot en met 19 juli te zien in Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg, locatie Museum Swaensteyn. Van 24 juli t/m 30 augustus staat de tentoonstelling in het Historisch Museum Voorschoten en van 11 september t/m 18 oktober in raadhuis de Paauw in Wassenaar.

Kars
De tentoonstelling belicht de periode waarin een aantal hoofdpersonen leven, aan de hand van archeologische voorwerpen, decorscènes en film. Bijvoorbeeld Kars, zo is de belangrijkste man uit het massagraf van Wassenaar intussen genoemd. Hij is rond 1700 v. Chr. met elf anderen, mannen vrouwen en kinderen, op brute wijze vermoord in de duinen en daarna door treurende familieleden of buren met zorg begraven. Het vreedzame beeld dat onderzoekers hadden van de boeren in de duinen tijdens de Bronstijd blijkt dus niet geheel te kloppen. Het overlijden roept nog altijd veel vragen op