Maastricht boekenstad: Boekpresentatie Chez Odette

28/05/2009 15:31

Adr. Heinen Uitgevers

Boekpresentatie tijdens Maastricht Boekenstad:

Novelle van de hand van Han Berghs:

CHEZ ODETTE - ONBETAALBARE LIEFDE

Tijdens de eerste week van juni zal Maastricht Boekenstad weer plaatsvinden.

Een onderdeel van deze week van festiviteiten zal een boekpresentatie van het boek 'Chez Odette' zijn. Deze presentatie zal plaatsvinden op zondag 7 juni 2009 in selexyz dominicanen te Maastricht om 17.00 uur.

Herman is een onderwijzer die van zijn passie voor schilderen graag zijn vak wil maken. Na het stuklopen van zijn huwelijk besluit hij de daad bij het woord te voegen en probeert hij zijn schilderij Tinten blauw te verkopen. Hij komt terecht bij Chez Odette, een klein charmant bordeel in Maastricht. In zeven dagen tijd ontstaat tussen Herman en de drie dames een band. Maar is de ontluikende liefde tussen Odette en Herman een droom, of is zij werkelijkheid?

De romantische novelle Chez Odette is opgebouwd uit meerdere lagen en geeft onder meer door het gebruik van symboliek veel stof tot nadenken.

'Hij wikkelt het schilderij op hout Tinten blauw in een badlaken en gaat op pad om het schilderij te verkopen. Herman gaat bij de wat duurdere modezaken van de Platielstraat, Achter het Vleeshuis, de Maastrichter Smedenstraat en de Stokstraat naar binnen en vraagt of zij misschien interesse hebben om het schilderij te kopen of eventueel in de etalage te zetten met een prijskaartje eraan. Maar overal wordt hij netjes en beleefd de deur gewezen. Hij voelt zich doodongelukkig en slentert doelloos verder.'

'Hij loopt terug, maar de deur is gesloten. Er hangt een grauw papiertje: "svp 3 x bellen". Hij aarzelt weer even, maar belt toch aan. Er wordt open gedaan door de kennelijke "bazin".

Het is een vrouw van ver in de veertig, met een veel te jonge outfit. Haar bloesje is enkele maten te klein. Haar rokje is te kort, haar hakken te hoog, haar lippen te rood, haar haren te blond en veel te lang voor haar leeftijd. Herman stelt vast: een hoerenmadam.'

Han Berghs (1946) woont en werkt sinds 1965 in Maastricht. Hij is een veelzijdige levensgenieter. Naast zijn carrière als docent en manager is hij ondermeer schrijver, schilder en muzikant: 'Ik ben de ruimte tussen de dingen die ik doe.' Van zijn hand verschenen eerder Jean et Juliette, un amour de vacances (2004), De herbergierster van Arcen (2004) en MENSenLEIDER, een reflectie op leiderschap (2007).

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.maastrichtnet.nl/cultuur/podia/i/wim-de-bie-en-han-bergh