Zondag 7 juni start wereldconferentie over onderwijs in Maastricht

05/06/2009 09:40

Open Universiteit Nederland

Van zondag 7 tot en met woensdag 10 juni 2009 organiseert de Open Universiteit Nederland in Maastricht de wereldconferentie M-2009 van open universiteiten en andere instellingen die zich richten op open en flexibel afstandsonderwijs. Bijna driehonderd sprekers uit 68 landen van alle continenten zullen alle aspecten belichten van het moderne afstandsonderwijs: wereldwijd toegankelijk, open voor iedereen en innovatief wat betreft inhoud en aanpak.

M-2009 is een eenmalige samenvoeging van de tweejaarlijkse conferentie - voor het eerst in Nederland - van de wereldorganisatie ICDE (International Council for Open and Distance Education) en de jaarlijkse conferentie van de Europese organisatie EADTU (European Association of Distance Teaching Universities). De conferentie dient verder als input voor de UNESCO conferentie 'The New Dynamics of Higher Education' begin juli in Parijs.

Programma

Het centrale thema 'Flexible Education for All: Open - Global - Innovative' geeft een specifieke invulling aan de UNESCO-ambitie 'Education for All'. Er komt een keur aan topsprekers naar Nederland, waaronder Sam Pitroda, Manuel Castells, Abdul Waheed Khan, Brenda Gourley en Barney Pityana. Het meest actuele programma-overzicht staat op www.ou.nl/icde2009.

Sam Pitroda, telecom- en managementgoeroe, is voorzitter van de National Knowledge Commission (NKC) in India, evenknie van het Nederlandse Innovatieplatform. Het 'Report to the Nation 2006-2009' van de NKC is een schoolvoorbeeld voor andere kennissamenlevingen waar ook ter wereld. Het bevat een groot aantal aanbevelingen voor de Indiase regering, onder meer om nationaal over te stappen op open leermiddelen (open educational resources), een advies dat de regering overnam.

Manuel Castells, hoogleraar emeritus aan Berkeley, behoort wereldwijd tot de top van de sociologen en is auteur van het veel geciteerde 'The Information Age: Economy, Society and Culture'. Abdul Khan is tweede man bij UNESCO en verantwoordelijk voor communicatie- en informatietechnologie.

Brenda Gourley en Barney Pityana zijn internationaal gezaghebbende leiders van de open universiteiten in respectievelijk het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika, beiden met circa 200.000 studenten behorend tot de grotere universiteiten ter wereld. Diverse open universiteiten buiten Europa, met name in Azië, zijn ware mega-universiteiten met studentenaantallen die oplopen tot enkele miljoenen en daarmee vertegenwoordigen ze een groot belang in het hoger onderwijs.





http://www.ou.nl