Ingezonden persbericht

Persbericht 18-05-2009

De Markt van Morgen in Rotterdam

Rotterdam, Afrikaanderplein: 7 juni 11.00 - 16.30

Een wervelende stadsmarkt met nieuwe producten, nieuwe diensten, modeshows, optredens, bijzondere verkoopwagens, marktkramen en nog veel meer....

De Rotterdamse Afrikaandermarkt is een van de grootste markten van Nederland. Op het Afrikaanderplein staan twee keer per week zo'n 300 kramen met het meest 'exotische' aanbod van de stad. Om deze markt te maken tot een plek waar niet alleen unieke producten te koop zijn, maar waar ook een innovatieve culturele rijkdom te ervaren is heeft Freehouse i.s.m. Kosmopolis Rotterdam een plan ontwikkeld voor de toekomst van de markt. In het weekend van 6 en 7 juni wordt dit plan gepresenteerd met de markt als levende maquette.

Op 6 juni wordt getoond wat op basis van de bestaande indeling mogelijk is, terwijl op zondag 7 juni een geheel nieuwe marktopstelling gemaakt wordt. Bestaande kramen worden in samenwerking met marktverkopers opnieuw ingericht of van een bijzondere service voorzien. Zo werkt Crepe Susette in Yasmin's schoenenkraam aan een unieke serie pumps, wikkelt Speesjaal bij Said's sjaalkraam hoofddoeken uit de gehele wereld en heeft René Dronkers Groenten & Fruit de Soeppop in de aanbieding. Er worden verschillende kramen gestyled door de Studenten van Willem de Kooning Academie en het Albeda College. Hiernaast staan er prototypen voor nieuwe marktkramen opgesteld van ontwerpers als Dré Wapenaar, Jeroen Kooijmans i.s.m. Hugo Timmermans en 2012 architecten.

In het Lucky Mi Fortune Cooking foodcourt kun je allerlei lekkers proeven wat in de wijk gemaakt is of uit de wijk komt. Pickels en jams, van Kroatië tot Somalië of het gemberbier van de familie Groenhart. Rotter­damse koks als Rob Baris en Arjen de Leeuw koken met ingrediënten van de markt en terwijl Juggling Jay er mee jongleert, stelt Stichting van de Boer een 'wereldburger' en Kookpunt een Afri­kaanderbarbecue samen.

De laatste Afrikaandermarktmode is te zien op de catwalk waar de exclusieve Freehouse collecties van Marga Weimans en Suit It Your Self, gemaakt door vrouwen in de wijk, getoond worden naast ontwerpen van de Modehippies en een echte Kotomisi show. Verspreid over de markt laat jong talent van zich horen. Er zijn optredens en performances van Convoi Exceptional, De Rotte Herders, Streetwise en er vindt een standwerkersconcours plaats. Meer informatie: www.kosmopolisrotterdam.nl. / www.freehouse.nl

Freehouse in de AfrikaanderwijkDe Afrikaanderwijk ondergaat de komende jaren een grote transformatie. Door haar multiculturele en kleinschalige karakter te benadrukken kan de wijk zich onderscheiden van de grote nieuwbouwwijken waar ze straks aan grenst. Een van de sterke punten van de wijk is de Afrikaandermarkt. Deze markt kan uitgroeien tot een plek waar niet alleen unieke producten te koop zijn, maar waar ook allerlei nieuwe activiteiten een kans krijgen. Stichting Freehouse en Kosmopolis Rotterdam ontwikkelen een serie projecten voor, in en met de Afrikaanderwijk. Lokale ondernemers ontwikkelen in samenwerking met kunstenaars nieuwe producten en diensten voor 'De markt van morgen'.