Ingezonden persbericht


Persbericht 3 juni 2009

De moderne mammoetjager Presentatie Dick Mol Voor jong en oud in Teylers Museum Op zondag 7 juni

Al van jongs af aan verzamelt hij alles van de mammoet. Schedels, dijbenen, kaken en kleinere botjes. De collectie in zijn Hoofddorpse huiskamer getuigt van een grote passie. Als internationaal erkende mammoetexpert is Dick Mol present bij diverse opgravingen en congressen. Van Japan tot Rusland, van Griekenland tot Zuid-Afrika, de Hollandse Noordzee en recentelijk de Groote Wielen in Den Bosch. Spectaculair zijn de vier expedities die hij maakte naar het hoge noorden van Siberië. De vondst aldaar, een babymammoet uit de eeuwig bevroren bodem, leverde een schat aan nieuwe gegevens op. Over het werk van een moderne mammoetjager vertelt hij op zondag 7 juni in Teylers Museum. Spannende verhalen, exclusieve expeditiefoto's en de nieuwste wetenschappelijke kennis voeren bezoekers mee naar de wondere wereld van het bekendste ijstijdzoogdier. De lezing begint om 13.00 uur in de historische Gehoorzaal van het museum en duurt ruim een uur. De presentatie is geschikt voor jong en oud. Reserveren is niet nodig (maar let wel: vol = vol). Bezoekers van het museum kunnen de presentatie gratis bijwonen.

De lezing vindt plaats in het kader van de zojuist geopende tentoonstelling Noachs ark. Op weg naar Darwin waarin de zoektocht naar de geheimen van de aarde centraal staat. Naast een levensecht babymammoetje vertellen een versteende zondige mens ­ een slachtoffer van de zondvloed -, spectaculaire fossielen, prachtig verluchte bijbels, prenten, tekeningen en eeuwenoude boeken uit Teylers bibliotheek het verhaal van het ontstaan van de aarde en de ontwikkeling van het leven.

Op het schip van Darwin is er van alles te ontdekken voor jonge bezoekers. Hier kunnen ze puzzelen met de voorouders en afstammelingen van presentatrice Lisa Wade, ontmoeten ze knorrige mammoet Manny uit Ice Age, of wanen zich voor even een echte onderzoeker in het fossielenlaboratorium. De speurtocht brengt ze langs de spannendste plekken op de tentoonstelling. Achter de computers op de boot strijden ze om de sterkste en de slimste te worden. Weet hun zelf gecreëerde schepsel zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden?

Andere activiteiten bij de tentoonstelling:

-Zondag 16 augustus: Verdwenen dieren
Uitgestorven dieren lijken tot leven te komen bij modellenmaker Remie Bakker. Zijn bedrijf reconstrueert dieren die ooit bestaan hebben aan de hand van wetenschappelijk kennis en technieken uit de beeldhouwkunst. Hoe is de babymammoet van de tentoonstelling ontstaan?

-Zondag 6 september: Lisa Wade leest voor
Voorleesmiddag door Klokhuis-televisiepresentatrice en schrijfster Lisa Wade. Kom luisteren naar de mooiste verhalen over de ark van Noach! Ook (groot)ouders zijn welkom.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW, BankGiro Loterij en Zabawas. Voor meer informatie over de tentoonstelling en het Darwinjaar 2009 zie: www.teylersmuseum.nl en www.darwinjaar2009.nl
Openingstijden Museum : dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zondag 12-17 uur. Toegang : 7,00; groepen 5,00; 6 t/m 17 jaar 2,00; CJP 4,00; MK / Haarlem Pas / ICOM /Vereniging Rembrandt gratis. Cultuurkaart geldig Adres : Spaarne 16, Haarlem, tel. 023-516 09 60 Internet : www.teylersmuseum.nl

noot aan de redactie:
Voor meer informatie over de tentoonstelling of fotoaanvragen: Froukje Budding, afdeling Publiekszaken Teylers Museum, T. 023 516 09 71 (rechtstreeks) of T. 023 516 09 60 (algemeen) of pers@teylersmuseum.nl






---- --