Ingezonden persbericht


i.s.m. Kosmopolis Rotterdam

Persbericht 05-06-2009

Verkopers, wijkbewoners en kunstenaars vernieuwen een van Nederlands grootste stadsmarkten.

Definitieve deelnemerslijst De Markt van Morgen bekend!

Op zondag 7 juni 2009 laten marktverkopers, bewoners van de Rotterdamse Afrikaanderwijk en kunstenaars uit heel Nederland zien hoe de markt van de toekomst er uit zou kunnen zien. Een jaar lang heeft Stichting Freehouse onderleiding van kunstenaar Jeanne van Heeswijk en architect Dennis Kaspori gewerkt aan het ontwikkelen van een plan voor de ontwikkeling van de Afrikaandermarkt. Met twee keer per week ruim driehonderd kramen behoort deze markt tot een van de grootste van ons land. Door verschraling van vraag en aanbod gaat het echter al jaren slecht op deze markt en het duidelijk dat er iets moet veranderen.

Na een laatste uitgebreide testdag op de reguliere markt van 6 juni wordt op zondag van 11.00 tot 16.30 de markt helemaal opnieuw ingericht. Dit gebeurt onder meer door branchering en het verbreden van het aanbod van producten en diensten. Kunstenaars en ontwerpers hebben samen met de vaste verkopers en wijkbewoners nieuwe producten en vormen van presentatie ontwikkeld. Zo is er de Suit It Yourself kledinglijn die in de wijk ontworpen en gemaakt is, vanuit de Lucky Mi Wijkkeuken zijn nieuwe gerechten bedacht die op de markt en in de winkels er omheen te koop zijn. Bijzonder aan de markt is ook de betrokkenheid van verkopers, producten van wijkbewoners en diensten die normaal niet op de markt actief zijn. Van de naastgelegen scooterwinkel die al decennia op dezelfde plek zit tot hippe jonge modeontwerpers. En van een mobiele reparatieservice voor van alles en nog wat tot producten van kamelenmelk, Turkse bruidsdecoraties of groenten uit volkstuinen uit de wijk.

Speciaal voor De Markt van Morgen zijn ook nieuwe marktkramen ontworpen die op 6 en 7 juni gepresenteerd en door verkopers getest worden. Voor de kunstenaars Dre Wapenaar, Jeroen Kooijmans en Hugo Timmermans betekent dit de vuurdoop voor hun ontwerp. Marktkooplui staan namelijk bekend dat ze niet alleen zeer kritisch zijn, maar ook recht voor zijn raap. Na het weekend is het dus ook duidelijk of hun ontwerpen in de praktijk functioneren en of de markt binnenkort misschien wel vol staat met Vouwkramen en Rotterdam Soeks in plaats van de alom bekende marktkramen.

De definitieve deelnemerslijst is inmiddels bekend deze staat vol spannende en interessante combinaties van kunstenaars / ontwerpers, marktverkopers en betrokken wijkbewoners. Daarnaast zijn er ook zelfstandige interventies en presentaties van ontwerpers en wijkbewoners en bieden veel van hen ook eigen producten exclusief op de markt aan. Dus kom op 7 juni naar het Afrikaanderplein en ervaar nu al De Markt van Morgen.