Ingezonden persbericht


Persbericht

Opera in De Schakel in Vleuten. Il Trovatore van Giuseppe Verdi door het Utrechtse Arti Vocaal

Arti Vocaal presenteert Il Trovatore van Giuseppe Verdi, o.l.v. Henk Vonk. Wolter Willemsen op piano. De uitvoering is geënsceneerd en aangevuld met schermers en dansers. De oorspronkelijke versie van Verdi wordt in het Italiaans gezongen, maar de scènes worden in het Nederlands ingeleid door de 'Verteller' Hessel Nentjes. Hiermee is de opera zeer toegankelijk voor degenen die niet regelmatig naar de opera gaan.

Tien Arti Vocaal solisten en aanvullend een aantal koorleden zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met het instuderen van de opera Il Trovatore. Onder de bezielende leiding van Henk Vonk, uitvoerend tenor, zijn de muziek en de scènes uitgebreid ingestudeerd. Een klein projectkoor zingt de bekende mooie koorwerken. Henk Vonk heeft de semi-professionele solisten in dit werk ingevoerd door met hen al anderhalf jaar te werken aan projecten als Arie Antiche en Belcanto-technieken 'het mooie zingen'. Hij geeft hiermee gestalte aan een traditie die dit mooie zingen -het voluit vanuit de adem helder en natuurlijk zingen- opnieuw in de schijnwerpers zet.

Il Trovatore vormt samen met Rigoletto en La Traviata één van de drie mooiste opera's van Verdi. De aria's en ensembles zijn prachtig en de scènes zijn zeer boeiend. De opera is een van de eerste die een psychologische component uitwerkt: ver verhouding tussen ene moeder en een zoon. De opera wordt uitgevoerd in het donker met vuur accenten, zoals Verdi het zelf bedoeld heeft.

-----------------

Haat is de veroorzaker van nog meer haat en gaat uiteindelijk de boventoon voeren: liefde krijgt geen kansen meer. Ten onrechte wordt een oude zigeunerin ervan beschuldigd één van de kinderen van de vroegere Graaf Luna te hebben 'behekst', ze wordt veroordeeld tot de brandstapel. De stervende draagt haar dochter op dit lot te wreken, een opdracht die Azucena te gronde richt. Azucena ontvoert het behekste zoontje van de Luna's. Maar psychisch in de war geraakt, verbrandt ze per ongeluk haar eigen kind. Het zoontje van de Luna's voedt ze op alsof het haar eigen kind is.

Zowel land als volk wordt door de strijd om macht in twee kampen verdeeld. Hertog Urgel betwist de positie van de koning, Manrico de onechte zoon van de zigeunerin, strijdt voor de hertog tegen de koningsgetrouwe Graaf Luna, de zoon van de vroegere Graaf Luna. Door een vrouw (Leonora) komen Luna en Manrico tegenover elkaar te staan. Leonora kiest voor Manrico, waarop Luna besluit zijn rivaal te vermoorden. Later hoort hij dat hij zijn eigen broer heeft vermoord.

Uit: Opera. Componisten. Werken. Uitvoeringen. Andràs Batta, 1999.

Kaarten kunt u reserveren bij Arti Vocaal info@artivocaal.nl of 06 - 292 08 286 en kunnen bij de ingang worden afgehaald en betaald. Uiteraard kunt u ook op locatie bij de kassa kaartjes kopen. Voor meer informatie zie www.artivocaal.info

Zondagmiddag 7 juni, Try out, aanvang 14.00 uur in De Schakel, Schoolstraat 11 te Vleuten. Toegangsprijs ¤ 10,00. Voor Vrienden van Arti Vocaal ¤ '¬ 7,50. ¤ 10,00 euro. Info en reservering: info@artivocaal.nl of 06 - 292 08 286

Ook nog te zien op:
Zaterdagavond 13 juni, Première, aanvang 20.00 uur, in de Doopsgezinde Kerk, Oude Gracht 270 te Utrecht Centrum. ¤ 12,50; voor Vrienden van Arti Vocaal ¤ 10,00.

Zaterdagavond 20 juni, aanvang 20.00 uur in de Woudkapel, Beethovenlaan 21 te Bilthoven. ¤ 12,50; voor Vrienden van Arti Vocaal ¤ 10,00.



Ingezonden persbericht