Mousserend en licht sprankelende rosé de zomertrend in 2009


Verkiezing Rosé van het Jaar

AMSTERDAM, 20090402 -- Nederlands toonaangevende wijnmagazine Proefschrift organiseert sinds 1989 de verkiezing Wijn van het Jaar. Traditioneel worden ieder voorjaar de allerbeste roséwijnen bekendgemaakt. Honderden roséwijnen worden ingestuurd door de wijnimporteurs en wijnproducenten uit de hele wereld om kans te maken op de prestigieuze prijzen. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats op zondag 7 juni tijdens de 9e editie van het Nederlands Wine & Food Festival in het NH Barbizon Palace in Amsterdam. Tijdens dit festival zijn alle roséwijnen die tot de finale zijn doorgedrongen te proeven. Nieuwe categorieën dit jaar zijn de sparkling rosé en de rosé Champagne.

Trend 2009: mousserende- en licht sprankelende rosé

Door het grote aanbod aan roséwijnen is het Proefschrift Wijnconcours met de verkiezing van de Rosé van het Jaar bij uitstek de graadmeter voor wat er aan kwaliteitswijnen verkrijgbaar is op de Nederlandse en Belgische markt. Rosé heeft de laatste jaren een sterke groei in kwaliteit, diversiteit en consumptie doorgemaakt en lijkt enigszins stabiele vorm te hebben aangenomen. Na de sterke revival in 2008 van prosecco en overige mousserende wijnen, verwacht de organisatie dat mousserende- en licht sprankelende roséwijnen dé zomertrend in 2009 wordt. Deze categorie is altijd buiten de beoordelingen gelaten, maar op verzoek van producenten en importeurs dit jaar toegevoegd aan de drie hoofdcategorieën.

Categorieën

Smaakstijlen lopen uiteen van zoet, licht en toegankelijk tot droog, kruidig en gevuld. Een eenduidige omschrijving van rosé valt niet meer te geven. Sommige roséwijnen lijken op een frisse rode wijn, andere doen denken aan een complexe witte wijn. Rosé heeft zich de laatste vijf jaar ontdaan van het imago goedkoop, zoetig en alleen afkomstig uit Frankrijk en Portugal. Anno 2009 biedt het assortiment veel meer kwaliteit en verkopen vrijwel alle wijnproducerende landen rosé. De indeling van de prijscategorieën is gebaseerd op de winkelprijs per fles. Er zijn drie hoofdcategorieën (Supermarkt/Slijterijketen, Wijnspeciaalzaak en Boutique Wijnen) allen onderverdeeld in prijscategorieën, uiteenlopend van winkelprijzen van 3 euro tot meer dan 20 euro. Uit iedere categorie komt, bij voldoende inzending en kwaliteit telkens een winnaar uit de bus. Rosé is inmiddels niet meer weg te denken uit de schappen van de winkel, maar ook niet van de wijnkaarten van strandtenten, clubs, wijnbars, cafés en restaurants.

Partners

De onafhankelijke organisatie van het Proefschrift Wijnconcours (The Wine & Food Association) weet zich gesterkt door het officiële partnership met Koninklijke Horeca Nederland en de gastronomische samenwerkingsverbanden Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers, Jeunes Restaurateurs d'Europe Nederland, Relais Restaurants, Fine Eastern Restaurants en Selected Indonesian Restaurants. Genoemde restaurantorganisaties zijn vertegenwoordigd in de professionele jury, van elk samenwerkingsverband neemt hun beste sommelier in de jury plaats, al dan niet lid van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Ieder jaar wordt door producenten, importeurs en consument vol verwachting uitgekeken naar de onafhankelijke en betrouwbare uitslagen. Voor welke gelegenheid, voor welk budget en waar zijn de beste roséwijnen te koop?

Uitslag

De uitslag zal direct na de uitreiking op zondag 7 juni 2009 via een persbericht worden verstuurd. Daarnaast staan alle winnende wijnen een dag later op www.thewinesite.nl. Alle finalewijnen worden uitvoerig omschreven in een speciale uitgave van het wijnmagazine Proefschrift-Wine & Food Professional. Dit rosénummer zal begin zomer 2009 verkrijgbaar zijn via de website www.thewinesite.nl, waarin de allerbeste roséwijnen per categorie en prijs met proefnotities vermeld staan.

Blindproeven

Alle ingezonden roséwijnen worden in de diverse categorieën blind geproefd. Deze meest objectieve en onafhankelijke manier van proeven is de basis van het succes van het Proefschrift Wijnconcours dat dit jaar voor de 21ste keer wordt georganiseerd. De proefpanels staan onder leiding van juryvoorzitter Jan van Lissum. Uit alle inzendingen komen selecties tot stand die aangemerkt worden als finalewijnen per hoofd- en prijscategorie. Een vakjury, waarin ook pers zitting neemt, beoordeelt wederom blind de finalewijnen en zal uiteindelijk in de diverse categorieën de allerbeste roséwijnen kiezen.

Deelname

Deelname staat open voor iedere importeur, groothandel, slijter, wijnspeciaalzaak en supermarkt in Nederland, en wijnproducenten uit waarvan hun roséwijn op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. Vaak worden er fustmonsters ingestuurd van wijnen die nog gebotteld moeten worden en vanaf juni op de markt verkrijgbaar zijn. Meer informatie over deelname, het reglement, het inschrijfformulier en hoe de roséwijnen in te sturen is te vinden kan via info@thewinesite.nl worden opgevraagd.
De deadline voor het insturen van roséwijnen is vrijdag 24 april 2009.

Organisatie

Organisator The Wine & Food Association is bekend als uitgever van de restaurant- en hotelgids GaultMillau Nederland, Proefschrift JAARGIDS WIJN, het wijnmagazine Proefschrift en De ProefKrant. Daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van Wine Professional in de Amsterdam RAI. Dit is de meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van kwaliteitswijnen en fine food in de Benelux. Tevens organiseert The Wine & Food Association diverse competities, (regionale)evenementen, proeverijen en bijeenkomsten in samenwerking met buitenlandse producenten of in opdacht/uitnodiging van het (inter)nationale bedrijfsleven.