Alle vragen over de verkiezingen beantwoord

31/03/2009 14:14

Vlaams Parlement

Op 7 juni 2009 wordt het Vlaams Parlement voor de vierde keer rechtstreeks gekozen. En voor de vierde keer betekent dit dat politieke partijen, kandidaten, parlementsleden, opvolgers maar ook kiezers en de media op zoek gaan naar actuele juridische informatie over de verkiezingsprocedure en het statuut van de Vlaamse volksvertegenwoordigers. Een nieuwe editie van het boek over de verkiezing van het Vlaams Parlement brengt verheldering.

Met de goedkeuring van het Bureau van het Vlaams Parlement hebben Michiel Elst en Luk Van Looy, beiden werkzaam bij de juridische dienst van het Vlaams Parlement, een boek geschreven dat poogt te anticiperen op alle mogelijke vragen ter zake. In Het Vlaams Parlement. Verkiezing en Statuut van de Vlaamse volksvertegenwoordigers doen zij op systematische wijze de verschillende aspecten van de verkiezingen uit de doeken, van kandidaatstelling over de kiescampagne met haar verboden of gereglementeerde campagnemiddelen, tot de vaststelling van het verkiezingsresultaat en de eedaflegging van de nieuw verkozen parlementsleden.

Het verhaal eindigt op het ogenblik dat het parlement volledig samengesteld is en alle interne organen die nodig zijn om de wetgevende vergadering te laten functioneren, opgericht zijn. Daarna wordt ingezoomd op de diverse publiekrechtelijke en materiële facetten van het statuut van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers: parlementaire onschendbaarheid, politiek verlof en onverenigbaarheden, vermogens- en mandatenaangifte enzovoort.

Het boek is een volledig herziene en geactualiseerde versie van de vorige editie uit 2004, en is verkrijgbaar bij Kluwer. De inhoud werd bijgewerkt tot 1 maart 2009.

M. Elst en L. Van Looy, Het Vlaams Parlement. Verkiezing en statuut van de Vlaamse volksvertegenwoordigers, Kluwer, Mechelen, 2009, 512 pp., hardcover.

////////////////////////////////////////////////////////////////////

Contactpersonen:

Dirk Nuyts

Persverantwoordelijke Vlaams Parlement

Tel. 02 552 40 45; 0473 74 94 45 (gsm)

dirk.nuyts@vlaamsparlement.be

Michiel Elst

Jurist

Tel. 02 552 40 63

michiel.elst@vlaamsparlement.be

Luk Van Looy

Jurist

Tel. 02 552 40 76

luk.vanlooy@vlaamsparlement.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel