Ingezonden persbericht


Zondag 7 juni, 15.30 uur

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 euro / Donateurs-CJP: 12 euro

The Locke Consort met Johanette Zomer

My Sweetest Choice, liederen en kamermuziek van Henry Purcell

Henry Purcell, een van de grootste Engelse componisten, werd geboren in 1659, hetgeen betekent dat we dit jaar zijn 350e verjaardag vieren. En met wie zou dat beter kunnen dan met het Locke Consort, een van de beste vertolkers van Purcell wereldwijd. Het Consort kent internationale naam en faam vanwege haar vertolkingen van 17e eeuwse Engelse muziek, waarbij musicologisch inzicht met een gepassioneerd temperament gecombineerd wordt.

In het programma My Sweetest Choice wordt een bloemlezing gegeven uit de liederen en kamermuziek van Purcell met de beroemde Nederlandse vocaliste Johanette Zomer als solist. Zomer behoeft nauwelijks introductie, ze is thuis in de oude en de nieuwe muziek, gelet op de samenwerking met grootheden als Herreweghe, Koopman, Brüggen, maar ook Nagano, Gergiev, De Leeuw en Eötvös.

Bezetting: Johanette Zomer (vocalen), John Wilson Meyer en Mimi Mitchell (barokviool), Susanne Braumann (viola da gamba) en Fred Jacobs (theorbe).

Zondag 14 juni, 15.30 uur

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere

Entree: 12 euro / Donateurs-CJP: 10 euro

Muziek van Conlon Nancarrow

(en van Charles Ives, Henry Cowell en Kyle Gann)

Door Geoffrey Madge (piano) en Conlon Nancarrow

"This music is the greatest discovery since Webern and Ives... something great and important for all music history! His music is so utterly original, enjoyable, perfectly constructed but at the same time emotional...for me it's the best of any composer living today." (Gyorgy Ligeti)

In de voetsporen van Ligeti heeft MuziekPodium Zeeland een gezonde obsessie ontwikkeld voor het werk van de Mexicaans-Amerikaanse componist Conlon Nancarrow (1912-1997). Amerikanen als Nancarrow en ook Ives zijn pure exponenten van nieuwe muziek in zijn meest pure vorm, namelijk als een actuele vorm van muziek, waarin werkelijk alles mogelijk is. Een adjectief als experimenteel dekt hier allang de lading niet meer, het gaat hier om muziek die over alle grenzen heen gaat, een herwaardering van alle muzikale waarden, met Nancarrow als spreekwoordelijke man met de hamer. De componist heeft een immens oeuvre van "Studies for player-piano" op zijn naam staan, uiterst dynamische composities van een bijna onbegrijpelijke complexiteit, want direct ingeponst in de rollen van de pianola.

Als één van de weinigen in Europa is MuziekPodium Zeeland in het bezit van een tiental "Studies for player-piano". Enkele daarvan zullen deze middag uitgevoerd worden. In zekere zin is dit robot-muziek, er is per slot van rekening geen uitvoerder, maar de warmbloedige signatuur van de meester is in alle opzichten aanwezig, uiteindelijk is Nancarrow zelf de uitvoerder.

Om de menselijke maat te behouden zal pianistische alleskunner Geoffrey Madge, niet onbekend in Zeeland, deze stukken afwisselen met andere, nagenoeg onspeelbare stukken van Nancarrow en van enkele diens geestverwanten, zoals Charles Ives, Henry Cowell en Kyle Gann, tevens Nancarrow's biograaf.

Met dank aan SNS-Reaal.

Willem Kniknie
Directeur MuziekPodium Zeeland
Tel. 06-48529010
E-mail: w.kniknie@muziekpodiumzeeland.nl

MuziekPodium Zeeland
per adres:
Grote Kerk Veere
Oudestraat 26, 4351 AV Veere
Reserveren: 0900-3300033 /www.theaterverkoopzeeland.nl Informatie: 0118-623650 / www.muziekpodiumzeeland.nl