Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.


- Persbericht -

3 juni 2009

Kerkgebouw De Duif

Zondag 7 juni om 16.00 uur

Prinsengracht 756

Eggenkamp Orgelconcert in kerkgebouw De Duif

Concert onderdeel van een reeks vrij toegankelijke orgelconcerten op het beroemde Smits-orgel

Ook deze zomer organiseert Stadsherstel Amsterdam een reeks orgelconcerten op het fameuze Smits-orgel in kerkgebouw De Duif, de Zondag Zomer Orgel Concerten. Alle concerten zijn gratis toegankelijk, omdat Stadsherstel dit unieke orgel aan een zo groot mogelijk publiek wil laten zien en horen.

Komende zondag, 7 juni, opent de serie met het Eggenkamp-concert, dat jaarlijks wordt georganiseerd ter ere van orgelliefhebber en oud-directeur van Stadsherstel, Wim Eggenkamp. Ton van Eck, organist van de kathedrale basiliek Sint Bavo te Haarlem, en saxofonist Henk van Twillert zullen laten horen wat een mooie combinatie hun instrumenten tezamen opleveren. Een combinatie die niet direct voor de hand ligt, maar verrassend harmonieus is. De toegang tot het concert is vrij. Wel wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.

Een internationaal gezelschap musici zal de reeks Zondag Zomer Orgel Concerten uitvoeren. Naast Nederlandse bespelers zal uit Duitsland de organist van de Dom Sint Severi te Erfurt, Silvius van Kessel, op 5 juli spelen en Jens Goldhardt de organist van de Sint Margarethenkirche te Gotha op 19 juli. Ook twee in de orgelwereld zeer geliefde Belgische organisten komen naar Amsterdam. Op 2 augustus is dat Ignace Michiels, organist van de Sint Salvatorkathedraal in Brugge, en op 30 augustus komt Peter Ledaine, organist van de Sint Petrus- en Pauluskerk te Oostende. Het volledige programma van de Zondag Zomer Orgel Concerten is te vinden in het meegestuurde PDF-bestand.

Het Smits-orgel

Stadsherstel Amsterdam heeft in november 2002 de langjarige restauratie van De Duif afgerond. De bouwvallige kerk die meer dan 25 jaar in de stutten had gestaan, begon daarmee een tweede leven als cultureel centrum. Eén van de trekpleisters van het nieuwe centrum is het Smits-orgel, dat eveneens gerestaureerd werd en in juli 2006 werd opgeleverd. Het resultaat werd door de orgeladviseur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg 'subliem' genoemd.

Het orgel is afkomstig van de gerenommeerde Brabantse orgelmakerij Smits. Het is met 45 stemmen, verdeeld over drie manualen en vrij pedaal, één van de grootste orgels uit de werkplaats van Smits. De eerste bouwfase was in 1862-1864. De voltooiing kwam in 1882. In 1973 bracht de gemeente Amsterdam haar Orgelnota uit om de Amsterdamse orgelcultuur te stimuleren. Het orgel in De Duif werd toen ingedeeld in de hoogste klasse: Superieur, klasse A, gelijk met de orgels in o.a. de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk.

Voor meer informatie en het verkrijgen van foto's kunt u bellen naar de afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties van Stadsherstel, tel. 52 000 90

Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden. Dit gebeurt zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar ruim 50-jarige bestaan bijna 500 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft Stadsherstel in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen in de binnenstad. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden. Hierbij valt te denken aan kerken en militaire en industriële monumenten als forten, scheepswerven, molens en gemalen. Het werkgebied van Stadsherstel is het gebied binnen de voormalige Stelling van Amsterdam, inclusief de Stelling zelf, en de stad Haarlem.