Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.


- Persbericht -

5 juni 2009

zondag 7 juni om 20.00 uur

Amstelkerk
Amstelveld 10

Jong talent in de Amstelkerk

Vrij toegankelijk concert van jonge musici
Ella van Poucke (cello) en Femke de Graaf (piano)

Programma

D. Sjostakovich - Sonate in d-klein Op. 40 voor cello en piano I - Allegro non troppo
II - Allegro
III - Largo
IV - Allegro

R. Schumann - Adagio und Allegro Op.70

J. Brahms - Sonate in e-mineur voor cello en piano I - Allegro non troppo
II - Allegretto quasi Menuetto
III - Allegro

Ella van Poucke

De 14 jaar oude Ella van Poucke begon als kleuter met vioolles, maar stapte op haar zesde jaar over op de cello. Na een paar jaar ging zij naar het Conservatorium in Den Haag, bij de Jong Talent afdeling.

Ella won al verschillende prijzen, gaf veel concerten en nam deel aan muziekfestivals en masterclasses in binnen- en buitenland. Zo won ze vorig jaar een eerste prijs in de finale van het Prinses Christina Concours. Zij speelde reeds in verschillende belangrijke zalen in ons land, waaronder de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Tegenwoordig speelt Ella ook concerten met het Reizend Muziek Gezelschap van Christiaan Bor en het Zenith muziekfestival in Den Haag . Ze speelt op een Lefebre cello uit 1700 die het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds beschikbaar stelde

Femke de Graaf
Femke de Graaf kreeg op 6-jarige leeftijd haar eerste pianolessen van Lilian Lotichius. Toen zij 15 jaar was trad zij op met het Jeugdorkest van de muziekschool van Amsterdam-Noord, als soliste in het eerste pianoconcert van Beethoven. Twee jaar later voerde zij het pianoconcert van Schumann uit met het CREA-orkest van de Universiteit van Amsterdam, onder leiding van Bas Pollard. In 1997 begon Femke haar studie aan het Rotterdams Conservatorium bij Mila Baslawskaja. In 2000 stapte ze over naar het Conservatorium van Amsterdam, waar zij in 2003 haar bachelordiploma behaalde. Tijdens haar studie werd de interesse voor liedbegeleiding gewekt. Femke werd toegelaten tot de Masteropleiding met specialisatie liedbegeleiding en opera-coaching. Haar docenten waren Mila Baslawskaja, Rudolf Jansen en Han-Louis Meijer. In mei 2005 behaalde zij haar masterdiploma. In het kader van haar specialisatie operacoaching werkte zij als repetitor bij de productie 'De Twee Weduwen'van Smetana, door De Nieuwe Opera Academie. Ook werkte zij als operacoach bij zomercursussen van Paula de Wit. Sinds januari 2005 is Femke als co-repetitor verbonden aan de afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam.

Stadsherstel Amsterdam
Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden, zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar ruim 50-jarige bestaan zo'n 450 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden. Hierbij valt te denken aan kerken en militaire en industriële monumenten, als forten, scheepswerven, molens en gemalen.

De Amstelkerk als cultuurzaal
De Amstelkerk is één van de 11 kerken in bezit van Stadsherstel Amsterdam. Het houten gebouw is in 1670 neergezet als noodkerk voor de inwoners van dit net aangelegde deel van de Grachtengordel. Maar tijdelijk werd permanent en in 1840 werd het interieur in neogotische stijl verfraaid, één van de eerste voorbeelden van deze stijl in ons land. Tegenwoordig is de Amstelkerk het kantoor van Stadsherstel. In de avonduren en in het weekend wordt de middenruimte verhuurd voor kleinschalige culturele evenementen. Na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds is bij Stadsherstel een aparte afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties opgericht. Het doel is om de bijzondere grote gebouwen een succesvol tweede leven te geven, onder andere als cultuurzaal. Hiertoe zoekt Stadsherstel samenwerking met verschillende culturele instellingen.

Jong talent in de Amstelkerk

Ella van Poucke (cello) en Femke de Graaf (piano)

Amstelkerk

Amstelveld 10 (ingang Reguliersgracht)

zondag 7 juni

20.00 uur

vrij entree

Meer informatie: afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties: zalen@stadsherstel.nl / 020-52 000 90