Stichting Bouw Research

Bouwhuisdebat zoekt slimme verleidingsstrategie

29 mei 2009

Nederland lijkt zijn voorsprong op het gebied van duurzaam bouwen langzaam te verliezen. Althans, dat was de teneur van het Bouwhuisdebat op 19 mei. Keiharde prestatieafspraken moeten hier verandering in brengen.

Offensief
Verschillende sprekers op het debat in het Bouwhuis in Zoetermeer benadrukten dat het tempo van de ontwikkelingen rond duurzaam bouwen te laag ligt. Volgens hen is Nederland zijn voorsprong op dit gebied ten opzichte van de landen om ons heen al kwijtgeraakt. En daarom is het hoog tijd voor een breed gedragen offensief om iedereen ervan te overtuigen dat investeren in intelligente, comfortabele en duurzame gebouwen loont.

Consument
Vooral de consument moet overtuigd worden. Duurzaam bouwen mist een slimme verleidingsstrategie. Op het moment van verbouwen of verhuizen is de consument met heel andere zaken bezig dan milieu of zelfs maar energiebesparing. Duurzaamheid wordt dus slecht vermarkt. Het moet veel beter worden verkocht. Kant-en-klare oplossingen kunnen daarbij helpen, liefst met de financiering er al bij. Zeker in de professionele wereld is een belangrijk probleem dat de partij die moet investeren in duurzame maatregelen een andere is dan de partij die daarvan uiteindelijk de vruchten plukt.

Sleutel
Voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland zag precies dit probleem als sleutel tot een oplossing. "We moeten op de een of andere manier de periode tussen het moment van investeren en het moment van verdienen overbruggen," merkte hij op. De meeste deelnemers aan het debat zien de oplossing in ieder geval niet in verdere aanscherping van de regels. Nauwere samenwerking tussen alle betrokken partijen is daarentegen wel een belangrijke factor.

Aanpak
Voormalig directeur van MVO Rabobank Bart Jan Krouwel poneerde een viersporen beleid voor de aanpak van de gevoelde onwetendheid (of ongeïnteresseerdheid) bij de consument. Ten eerste: Belonen. De fiscale groenregeling kan veel beter worden ingezet. Ten tweede: Straffen. Meer regelgeving is niet gewenst, maar hardere afspraken zeker wel. Ten derde: Samenwerking. Woningcorporaties, de bouwsector, de overheid en alle andere partijen moeten in overleg met elkaar keiharde inspanningsverplichtingen aangaan, met echte sancties daaraan verbonden. En ten vierde: Innovatie. Out of the box-denken, kijken hoe zaken anders kunnen (bijvoorbeeld de financiering), brengt een werkbare oplossing dichterbij.