KNHS


Totilas lichtvoetig dansend naar de titel
7 juni 2009
NK senioren 2009

1 | 2 | 3

DE STEEG (KNHS) - Moorlands Totilas haalde samen met Edward Gal (Harskamp) verpletterend uit in de Kür, het laatste onderdeel van het Nederlands Kampioenschap dressuur voor senioren. Zij scoorden in hun rit een waardering van 86.700%. Ongekend hoog voor een combinatie die van start ging in de tweede Kür van hun loopbaan en voor het eerst in hun carrière aan de start kwam van een NK. Een score ook die hoop geeft voor de toekomst, aldus Sjef Janssen, de bondscoach: "Want er zit nog rek in naar boven". Alle superlatieven kunnen weer uit de kast worden, gehaald maar het kan ook kort. Het was heel best! Voor Gal betekende dit zijn tweede Nederlandse titel, in 2004 werd hij Nederlands kampioen met Lingh.

Dat 'heel best' geldt niet alleen voor Edward Gal, maar eigenlijk voor de eerste vijf in dit kampioenschap, die er gezamenlijk voor zorgden dat deze Nederlandse titelstrijd in kwalitatieve zin uitgroeide tot het allerbeste Nederlandse kampioenschap dat ooit verreden is. Imke Schellekend-Bartels (Hooge Mierde) reed met Hunter Douglas Sunrise - die voor deze wedstrijd omgedoopt had mogen worden in Sunset, zo donker was het inmiddels geworden - een persoonlijk record van 80.85%. De combinatie die in Hong Kong geblesseerd raakte maakte in De Steeg een come back die zijn bekroning vond in een schitterende Kür. Imke reed met het mes tussen de tanden en deed er alles aan om Anky van Grunsven onder druk te zetten. Alles lukte bij deze combinatie, die met schwung door de baan ging en nergens fouten maakte. De oprichting, de aanleuning en de gedragenheid klopten en resulteerden mede dankzij de schitterende muziek van Wibi Soerjadi in een perfect optreden. Anky van Grunsven (Erp), die in de eerste wedstrijd met IPS Salinero tegenvallend presteerde, knokte zich via een hele goede Grand Prix Spécial weer in de wedstrijd en reed een Kür die er mocht zijn. Het werd een ware Dance of Devotion en Salinero piaffeerde en passageerde op de toppen van zijn kunnen. De moeilijkheidsgraad die Anky zichzelf had opgelegd in deze Kür is hoog, maar het bleek voor paard en amazone kinderspel om aan die hoge standaard te voldoen. Anky was erg blij met haar rit en dat was terecht, want de jury beloonde haar prestatie met 84%.
Edward Gal kwam als laatste het met bijna 5.000 mensen bevolkte stadion binnen en dankzij zijn lichte rijrok was goed zichtbaar waar de zwarte parel zich in de uiterst schaars verlichte piste bevond. Vanaf de eerste pas klopten de hulpen, paste de muziek en was er de schwung die ophield bij het afgroeten. Tussendoor verbaasde Totilas het publiek met zijn ruim grijpende voorbeen, zijn sterk onderbrengende en dragende achterbeen, zijn perfecte aanleuning en de rust. Vooral de rust in de gehele proef maakte indruk, waardoor alles wat Gal van zijn zwarte parel vroeg met speels gemak uitgevoerd leek te worden. Kinderspel leek het voor Totilas, genoemd naar de Koning der Ostrogoten, die in 542 Toscane stevig in handen had. Het publiek applaudisseerde staand voor Gal en Totilas en luid gejuich klonk op toen de punten op het scorebord verschenen: 86.700%. En dat in hun tweede Kür ooit. Daarmee bouwden Gal en Totilas hun voorsprong uit tot ruim 10% op op Anky van Grunsven en IPS Salinero. Imke Schellekens werd derde op 14% achterstand.
Maar door ze niet te vermelden zou ook onrecht gedaan worden aan Hans Peter Minderhoud (Harskamp), die met Exquis Nadine ook een meer dan voortreffelijke prestatie neerzette en vierde werd, en aan Marlies van Baalen (Brakel) met BMC O'Jay, die ook nu weer alles uit haar paard haalde wat er in zat en vijfde werd. "Dankzij deze vijf combinaties werd dit Nederlands kampioenschap het beste kampioenschap dat ooit in Nederland is verreden", sprak het internationaal gelouterde jurylid Wim Ernes tevreden.

"Ik ben diep onder de indruk van mijn paard. Halverwege de Kür voelde ik dat het niet meer stuk kon. Alles klopte en ik kon beginnen te lachen, want de titel was binnen. Dat kon niet meer anders. Eerlijk gezegd had ik dat gevoel al na de Spécial, want toen al wist ik dat er ons weinig meer kon gebeuren", vertelde Edward Gal, die zijn eigen lijn van een zeer gedoseerde inzet van zijn paard wil blijven volgen. "Opvallend aan Totilas is dat als ik de ring binnenrijd hij licht zweet, maar tijdens de proef droogt hij op. Net alsof het hem geen inspanning kost. Hij heeft zoveel kracht en zo'n fijne instelling, het is wonderbaarlijk. We winnen hier alle drie de wedstrijden van dit Nederlands kampioenschap en ik heb het gevoel dat hij nu nog net zo fris is als toen we hier aankwamen. Ik heb Totilas nu drie jaar in mijn stal en toch heeft het zeker een maand geduurd voordat ik doorhad hoeveel kwaliteit hij in huis heeft. Ik voelde gelijk dat hij sterk was, maar was bang dat hij zou exploderen. Toen dat steeds uitbleef begon ik er in te geloven een hele aparte in huis te hebben. Natuurlijk ben ik blij over zo'n topper te beschikken, maar waar ik zo mogelijk nog meer blij over ben is dat ik honderd procent zeker weet dat dit paard nooit verkocht zal worden, tenzij ik zeg dat ik hem niet meer wil rijden. De familie Visser van de Moorland Stables beleeft zoveel plezier aan de prestaties van mij en hun paard dat ze dat volgens mij alles waard is", aldus een dolgelukkige Gal. Anky van Grunsven relativeerde haar tweede plaats sportief. "Ik heb wel vaker niet gewonnen, maar daarbij is het goed dat er nieuwe sterren komen in onze sport. Vorig jaar was dat Adelinde Cornelissen en nu is het Edward Gal. Dat betekent dat het heel goed gaat met de dressuur in Nederland. Persoonlijk ben ik over mezelf niet zo tevreden, maar ik denk dat we in september wel met een heel sterk team naar het EK gaan", aldus Van Grunsven, die en passant even meldde na de Olympische Spelen een motivatieprobleem te hebben gehad. Imke Schellekens-Bartels was net zo blij als Edward met haar prestatie. "Ik had in alle drie de proeven een super gevoel en ging steeds heel voldaan de ring uit. Dan is het mooi als dat goede gevoel zich ook vertaalt in de punten van de jury. Ik heb na Hong Kong echt wel even in mijn rats gezeten of ik Hunter Douglas Sunrise weer terug op zijn oude niveau zou weten te krijgen. Maar inmiddels geloof ik dat ze nu nog beter is als toen we naar Hong Kong gingen. Ze voelt nog losser aan in haar lijf ", aldus Schellekens, die nu een ander bit gebruikt. Dit bit geeft de tong iets meer ruimte in de mond, waardoor de aanleuningsproblemen in ieder geval in De Steeg tot het verleden leken te behoren.

Wim Ernes, voorzitter van de jury, vatte het Nederlands Kampioenschap kort en krachtig samen. "Marlies haalde alles uit O'Jay wat er in zit, Hans Peter heeft met Nadine nog even last van zijn reis naar Las Vegas maar is op de weg terug en datzelfde geldt ook voor Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) met Nartan, die als zesde dit kampioenschap beëindigde. Imke reed drie fantastische wedstrijden, Anky toonde wederom aan over een ijzersterke wedstrijd mentaliteit te beschikken door zich weer helemaal terug in de wedstrijd te vechten, en Totilas: dat is een paard van een andere planeet!".

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Uitslag Kür, 3e onderdeel NK dressuur senioren:


1) Edward Gal (Harskamp) - Moorlands Totilas (Gribaldi x Glendale) - 86.700%

2) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Salinero (v. Salieri) - 84.000%
3) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Sunrise (v. Singular Joter) - 80.850%

4) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) - 76.800%

5) Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) - Nartan (Jazz x Le Faquin) - 72.800%

6) Marlies van Baalen (Brakel) - BMC O'Jay DVB (Jazz x Formateur) - 70.450%

Eindstand NK dressuur senioren:


1) Edward Gal - Moorlands Totilas - 244.181
2) Anky van Grunsven - IPS Salinero - 233.904
3) Imke Schellekens-Bartels - Hunter Douglas Sunrise - 229.982
4) Hans Peter Minderhoud - Exquis Nadine - 220.879
5) Marlies van Baalen - BMC O'Jay DVB - 210.123
6) Jeannette Haazen - Nartan - 209.042