Politie Twente

Persberichten Politie Twente 6 en 7 juni 2009 Piketvoorlichter Derk van 't Spijker 053-4555588

Eigenaar bedrijf overvallen
Enschede

De 48-jarige eigenaar van een bedrijf aan de Euregioweg werd op 5 juni rond 19.00 uur overvallen nadat hij zijn bedrijf met de dagopbrengst verliet.

De Enschedeër sloot zijn bedrijf af bij de uitgang aan de Seizoensweg en werd, toen hij weg wilde gaan, bedreigd door een man met een mes. Deze man griste een zogenoemde sealbag uit de handen van de eigenaar, waarin de dagopbrengst van het bedrijf zat. De overvaller fietste daarna weg in de richting van de Euregioweg waar hij rechtsaf sloeg. De gedupeerde probeerde hardlopend de overvaller te volgen, maar moest de achtervolging staken. Signalement van de overvaller: Donker getinte man, leeftijd tussen 20 en 25 jaar, ongeveer 1.80 meter lang, gekleed in een korte zwarte jas. De man droeg een lichte capuchon, vale spijkerbroek en witte schoenen. De man reed op een zwarte damesfiets. (09-066316)

Politie houdt dief scootmobiel aan Enschede

Op 6 juni rond 14.45 uur, hielden agenten op de Dennenweg een 18-jarige Enschedeër aan, toen hij rijdend werd aangetroffen op een gestolen scootmobiel.

De scootmobiel was eerder die dag gestolen uit een fietsenstalling van een flat aan de Burgemeester van Veenlaan. Getuigen hadden gezien dat een tweetal knapen rond 05.00 uur in de fietsenstalling met de scootmobiel aan het knoeien waren. De politie werd gewaarschuwd, maar toen waren de knapen reeds met de scootmobiel verdwenen.

Surveillerende agenten zagen later die dag, rond 14.45 uur, de gestolen scootmobiel rijden op de Dennenweg. De 18-jarige man uit Enschede die de scootmobiel bestuurde, werd aangehouden en voor nader onderzoek in verzekering gesteld. (09-066498)

Bromfietser botst onder invloed op auto Enschede

Een 40-jarige bromfietser reed op 6 juni rond 19.20 uur op de Pathmossingel in de richting van de kruising met de Volksparksingel- 2de Emmastraat. Op deze kruising ging hij onderuit met zijn bromfiets en gleed tegen de auto van een 54-jarige Groninger. Beide voertuigen raakten daardoor licht beschadigd. De 40-jarige bromfietser bleek alcohol gedronken te hebben. Ademanalyse wees 435 ugl uit (1.0 promille). Hij kreeg een rijverbod van vier uur. De politie maakt proces-verbaal op. (09-066666)

Politie houdt vier inbrekers aan Vroomshoop

Op 6 juni, rond 23.50 uur, hield de politie vier verdachten van inbraak in een sportcomplex aan de Stobbelaan aan.

De politie kreeg melding van een passant dat vier knapen zich verdacht ophielden rond het sportcomplex. Agenten gingen ter plaatse en troffen onder de spoortunnel bij de Stobbelaan een aantal jongeren aan die allen waren voorzien van knuppels. Bij het zien van de agenten gingen ze ervan door, maar konden na een korte achtervolging worden aangehouden. Het ging om drie 18-jarige mannen en een 17-jarige jongen, allen uit Vroomshoop. Bij nader onderzoek bleek dat een deur van het sportcomplex was opengebroken. Weggenomen werd een aantal honkbalknuppels en hockeysticks. De vier verdachten zijn voor nader onderzoek in verzekering gesteld. (09-066758)

Alcomobilist kan rijbewijs inleveren Losser

Bij een alcoholcontrole op de Broekhoekweg in Losser, werd op 7 juni rond 0.45 uur, een 36-jarige man uit Overdinkel betrapt op het rijden onder invloed in zijn auto. Ademanalyse wees 760 ugl uit (1.75 promille) Zijn rijbewijs werd ingevorderd. (09-066773)

Politie houdt drie verdachten aan bij problemen bij feesttent Ambt Delden

Bij problemen bij een feesttent aan de Rijksweg werden op 7 juni rond 03.45 uur drie personen aangehouden voor openbare dronkenschap, ambtsbelemmering en belediging.

Op 7 juni, rond 03.40 uur, kreeg de politie melding dat een tweetal beveiligers een vervelende dronkeman hadden aangehouden bij de feesttent aan de Rijksweg in Ambt Delden. De politie ging ter plaatse om deze verdachte over te nemen. Ter plaatse gekomen werden de agenten geconfronteerd met een agressieve menigte die zich met de aanhouding bemoeide. Een groep van 20 tot 30 personen probeerde de aangehouden vervelende dronkeman, een 19-jarige inwoner van Goor, te bevrijden uit handen van de politie en de beveiligers. Hierbij werd een deuk in een politieauto getrapt.

Met assistentie van meerdere ter plaatse gekomen agenten werd de groep op afstand gehouden. Hierbij werd gebruik gemaakt van de wapenstok. Een tweede 19-jarige inwoner van Goor werd aangehouden voor ambtsbelemmering. Een 17-jarig meisje uit Enter werd aangehouden voor belediging.

De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. (09-066810)

Huisverbod opgelegd
Twenterand

In de gemeente Twenterand is een huisverbod opgelegd en is de hulpverlening voor betrokkenen opgestart.

Een 38-jarige vrouw deed 5 juni 2009 omstreeks 16.25 uur melding van mishandeling door haar 44-jarige echtgenoot. De man werd aangehouden.

Tegen de man is een huisverbod van 10 dagen opgelegd.

Huisverbod

Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen.

De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd.

De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuisgeplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuisgeplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter. (09-066251)

Twee vrouwen aangehouden na pinnen met gestolen pas Enschede

Een politieagent hield in zijn vrije tijd twee vrouwen aan voor het pinnen met een gestolen bankpas, nadat hij op 5 juni rond 21.30 door een getuige werd gewezen op het vreemde gedrag van de vrouwen bij een geldautomaat aan de Fazantstraat.

Een getuige zag dat twee vrouwen zich verdacht ophielden bij een geldautomaat aan de Fazantstraat. Zij zag dat de vrouwen een zonnebril opzetten (om 21.30 uur) en gingen pinnen. Kort hierop kwam een politieman in zijn vrije tijd langs lopen. De getuige kende deze politieman en vertelde hem over de gebeurtenissen. De politieman heeft vervolgens beide vrouwen aangesproken. Hij vroeg hen naar het bankpasje, de vrouwen vertelden dat zij dit hadden weggegooid. Hierop hield de politieman de beide vrouwen van 17 en 20 jaar, beiden uit Enschede, aan. Zij werden voor nader onderzoek ingesloten.

Uit onderzoek bleek dat de beide vrouwen eerder die dag geld hadden gepind voor een 87-jarige man uit Enschede. Nadat zij de man weer thuis hadden gebracht, namen zij het bankpasje van de man weg en gingen terug om met het gestolen pasje te pinnen. (09-066366)

Politie houdt veelplegers aan
Enschede

Op 5 en 6 juni hield de politie drie zogenoemde veelplegers aan voor winkeldiefstal.

Een 34-jarige man uit Enschede werd op 6 juni rond 10.00 uur aangehouden voor winkeldiefstal bij een winkel aan het HJ van Heekplein. Hij had parfum gestolen. Later die dag, rond 13.45 uur, werd bij dezelfde winkel een 36-jarige Enschedeër aangehouden voor diefstal van kleding. Op 5 juni rond 16.30 uur, werd een 50-jarige Enschedeër aangehouden voor diefstal van koffie bij een winkel aan de Wesseler-Nering.

De drie veelplegers zijn voor nader onderzoek in verzekering gesteld. (09-066518 09-066577 09-066258)

Alcomobilist rijdt tegen geparkeerde auto Enschede

Een 20-jarige Enschedeër reed op 6 juni rond 03.30 uur met zijn auto tegen een geparkeerde auto aan de Mine Krusemanlaan. Hij was dusdanig onder invloed van alcohol dat hij niet op zijn benen kon staan en nauwelijks kon spreken. Hij weigerde medewerking aan de ademanalyse. De man werd ter ontnuchtering ingesloten op het politiebureau.

Bij onderzoek bleek dat de verdachte niet in het bezit was van een rijbewijs. Dit was namelijk op 19 mei ongeldig verklaard in verband met rijden onder invloed. De APK van de door hem bestuurde auto bleek ook verlopen te zijn.

De politie maakt de nodige processen-verbaal op. (09-066449)

Politie Twente waarschuwt voor woninginsluipers

De politie heeft afgelopen week diverse meldingen binnengekregen van insluipingen in woningen, veelal bewoont door ouderen, in de regio Twente.

Zaterdag 30 mei jl. is een nog onbekende man diverse kamers in een bejaardenhuis aan de Kosterkamp in Den Ham binnengeslopen. In één kamer, alwaar een 96-jarige vrouw woont, heeft hij een geldbedrag van 55 euro gestolen. Tijdens zijn bezoek gebruikte de man de zogenaamde babbeltruc waarbij hij aangaf van de kerk te zijn. De man knoopte een kort gesprek aan met de vrouw en verliet vervolgens de kamer. Later ontdekte de vrouw 55 euro armer te zijn.

Ook in Almelo, Enschede en Losser hebben insluipers hun pogingen gedaan. Zij gebruikten verschillende manieren om binnen te sluipen. Zo is ook hier gebruik gemaakt van de babbeltruc (waarbij verteld werd dat men van de thuiszorg of van de politie is). Daarnaast deed zich een situatie voor waarbij de insluipers in tweetallen handelden. Hierbij hield één persoon de bewoner aan de praat terwijl de andere van het stel de woning insloop. Een oplettende buurtbewoonster sprak het duo aan waarna beide insluipers de benen namen. De bewoonster miste niets in haar woning. De politie is een onderzoek gestart naar deze incidenten.

Met het mooie weer voor de deur wil de politie de burgers waarschuwen voor deze dievegges. Iedereen moet alert zijn op het feit dat insluipingen en oplichting aan de deur nog steeds voorkomen. Een aantal tips: . Indien iemand aan de deur zich voordoet als een medewerker van een bepaalde instantie, vraag altijd naar een identiteitsbewijs. Controleer dit en wees alert. . Laat vreemde personen voor de deur niet binnen en geef nooit geld, uw pinpas of pincode. Bewaar bovendien pincodes niet bij pinpassen. . Wees alert op openstaande deuren. Zonder dat je er erg in hebt, is een vreemde de woning ingeslopen.

Verdachte situaties kunnen worden doorgebeld naar het algemene nummer van de politie Twente: 0900-8844.

(09-063921/ 09-063993/ 09-064027/ 09-063983)

---- --