KNHS


Dubbeldam wint de BMC Grote Prijs van Gelderland 7 juni 2009
Jeroen Dubbeldam - Whisper

DE STEEG (KNHS) - Jeroen Dubbeldam (Weerselo) stuurde in de barrage van de BMC Grote Prijs van Gelderland op het schitterende landgoed Middachten in De Steeg zijn kampioenspaard BMC Van Grunsven Whisper in de barrage naar de snelste tijd. Daardoor kon de ruiter de door zijn sponsor beschikbaar gestelde eerste prijs van 30.000,-- euro mee naar huis nemen. De tweede plek werd gedeeld door Leopold van Asten (IJsselsteijn L) met VDL Groep Castella en Mareille Schröder (Gees) met Pino, die alle twee exact dezelfde tijd noteerden.

De Grote Prijs was technisch lastig gebouwd, omdat er hoogteverschil zit in de piste. Het daardoor ontstane vals plat werd door parcoursbouwer Louis Konickx volledig uitgebuit. Dit kwam met name tot zijn recht in de laatste lijn, waarin de hoge en brede triplebar gevolgd werd op zes normale galopsprongen door een steilsprong. Maar omdat het iets heuvelop ging kon die afstand beter in zeven galopsprongen gereden worden, om zo mooi gesloten bij de laatste hindernis te komen - een oxer die op 18 meter na die steilsprong stond gebouwd. Van die één na laatste hindernis naar de laatste is een normale vier, maar als je van de triple naar de steilsprong reed moest je wel zeker weten dat je je paard na die steilsprong terug kon nemen. Deze technische aspecten maakten het parcours lastig, waardoor uiteindelijk slechts acht combinaties overbleven voor de barrage. In die barrage vroeg Leopold van Asten een normaal tempo, want hij wist dat geen van de drie voor hem gestarte ruiters foutloos waren gebleven. "Gewoon een vlotte foutloze ronde was het doel", aldus Van Asten achteraf, die ook zo eerlijk was om toe te geven op voorhand voor de tweede plek in deze wedstrijd te hebben getekend. Dubbeldam vroeg van zijn paard BMC Van Grunsven Whisper vanaf het doorsnijden van de startlijn een hoog tempo. Daarnaast wist hij steeds opnieuw tijd te winnen in de wendingen, waarbij hij wel weer tienden van seconden verloor in het passend toerijden naar de laatste sprong, een pittige oxer, die juist in deze barrage voor veel foutjes zorgde. Op de eindstreep had Dubbeldam voldoende over om zich aan de leiding te nestelen.
De zege van de Twent kwam even in gevaar toen zijn oud-streekgenote Mareille Schröder van Pino het uiterste leek te gaan vragen, maar ook zij maakte die ene ophouding, waardoor ook deze amazone onderdelen van seconden verloor en exact dezelfde tijd noteerde als Van Asten. "Ik ben blij dat ik deze ophouding gemaakt heb, want ik heb mij de afgelopen tijden vier maal geplaatst voor een barrage en steeds dat ene foutje gemaakt. Die bleef nu uit en nu ben ik tweede!" vertelde een blije Mareille.
Ook Jeroen Dubbeldam was uiteraard ten zeerste te spreken. "Ik leer deze paarden, die ik pas eind vorig jaar in mijn stal kreeg, steeds beter kennen. Deze wedstrijd was net een tandje meer als wat we tot nu toe gewend waren. Maar ook dit paard heeft een goede opleiding genoten en de nodige kilometers in de benen", aldus Dubbeldam, die voor de nabije toekomst nog niets heeft gepland. "Zoals het nu loopt is het te mooi voor woorden en ik ben nog steeds bezig dit paard beter te leren kennen. Ik zie wel hoe het verder loopt", aldus Dubbeldam.

Het evenement Outdoor Gelderland trok dit jaar volgens organisator Chris van Dam 35.700 bezoekers en dat is 2.700 meer dan in 2008. "Vorig jaar hadden we internationale dressuurwedstrijden en dit jaar in totaal 3 Nederlandse en 3 KNHS kampioenschappen. We zijn blij dat we in bezoekersaantallen er niet op achteruit zijn gegaan".

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Uitslag Grote Prijs springen Outdoor Gelderland:


1) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Whisper (v. Querelle) - 0 / 0 - 40.16

2) Mathijs van Asten (IJsselsteijn L.) - VDL Groep Castella (v. Concerto II) - 0 / 0 - 40.83
2) Mareille Schröder (Gees) - Pino (Heartbreaker x Burggraaf) - 0 / 0
- 40.83
5) Leopold van Asten (IJsstelsteijn L.) - VDL Groep Kaid (v. Brett Saint Clair) - 0 / 4 - 40.08

Foto Jeroen Dubbeldam met Whisper door: www.melissen.net