Succesvolle actie DPS en Groep van Bergen tegen slibstort


Commissie: Betere bescherming zandwinputten

DEN HAAG, 20090607 -- De Gelderse Statenfractie Groep van Bergen en de nieuw opgerichte Democratische Partij voor Solidariteit (DPS) zijn blij met het rapport dat een commissie van deskundigen heeft gemaakt over de stort van vervuild slib in zandwinputten. De slibstort wordt niet overal meer toegestaan, en waar het nog wel mag worden de regels een stuk strenger.

Al enkele maanden voeren de DPS samen met het comité Schoon Water actie tegen het feit dat op diverse plaatsen in ons land schone zandwinputten gevuld worden met deels zwaar vervuilde bagger. Begin dit jaar boden wij aan minister Cramer van VROM een petitie aan, waarin wij onze zorgen uitten. Die noodkreet was voor haar aanleiding om een commissie van deskundigen in te stellen.

De belangrijkste aanbevelingen in het deskundigenrapport zijn:
* Er moet adequaat onderzoek worden verricht naar gevolgen van uitloging naar het grondwater.
* Er moet per plas een inrichtingsplan komen.
* Bewoners krijgen inspraakrecht
* Gemeenten, provincies en waterschappen moeten om de tafel om de aangescherpte regels verder uit te werken.

De komende week wordt het vrijdag gepubliceerde deskundigenrapport besproken in de vaste Kamercommissie van VROM. DPS- voorman en Gelders Statenlid Toine van Bergen: "We zijn heel blij met dit rapport. We hopen dat de politiek luistert naar deze deskundigen en haar oren niet te veel laat hangen naar de lobby van de baggersector. Mocht dat wel het geval zijn, dan komen we opnieuw in actie".

http://www.toinevanbergen.web-log.nl





Ingezonden persbericht