Ingezonden persbericht

Japandag in de Kunsthal
Zondag 7 juni 2009 van 11.00 - 17..00 uur

Op zondag 7 juni staat de Kunsthal volledig in het teken van Japan. In het kader van de tentoonstelling Silk Stories, nog tot en met 21 juni in de Kunsthal te zien, kunnen bezoekers Japan op verschillende manieren beleven. Silk Stories geeft met ruim 120 kimono's, haori's (korte jasjes) en obi's (brede, brocaten ceintuurs) een uitgebreid overzicht van de Japanse mode in de periode 1900-1940. Veel aandacht is er voor de belangrijke rol die de kimono speelt in het dagelijks leven, wat zijn functie is en hoe hij wordt gemaakt. Daarnaast biedt de Kunsthal in samenwerking met Japans cultureel centrum Shofukan verscheidene workshops en demonstraties aan.

Van aikido- tot sushiworkshops
Bezoekers kunnen meedoen aan diverse workshops, waaronder origami, aikido en iaido (dat is de kunst van het trekken van het zwaard zoals de Japanse samoerai dat deden). Verder is er een demonstratie Japanse drum door de slagwerkgroep Circle Percussion en Tentekomai, waarbij geïnteresseerden ook uitgenodigd worden om het zelf te proberen. Er zijn drie sushi-workshops van een uur te volgen onder leiding van de Japanse sushichef Taji. Ook zijn er twee sake-workshops van 45 minuten door Yoigokochi Sake Importers, waarbij men meer te weten komt over de grote verscheidenheid aan soorten en smaken in de wereld van sake. Een beperkt aantal soorten kan geproefd worden. Voor de sushi- en sakeworkshop kunt u zich inschrijven via www.kunsthal.nl. Altijd al willen mediteren? Volg dan de workshop zenmeditatie van Leo Huijg van Zengroep Kanzeon. Mensen die geïnteresseerd zijn in de oorspronkelijke religie Shinto van Japan worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een workshop onder leiding van Shintomeester P. de Leeuw.

Kinderactiviteiten op z'n Japans
Kinderen kunnen het Japanse meisje Misaki aankleden of zelf aangekleed worden met een kimono, een speurtocht volgen door de tentoonstelling en origami vouwen tot prachtige dieren. Voor wie zelf wil ervaren hoe moeilijk het schrijven van Japanse karakters is, kan dat leren van een Japanse kalligrafe. Ook zullen door de Go Club Rotterdam uitleg en workshops worden gegeven over dit denkspel, dat kan wedijveren met ons westerse schaken.

Kosten
Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk, met uitzondering van de sushiworkshop (¤ 5 voor de ingrediënten) en de sakewworkshop (¤7.50). De kosten kunt u ter plekke bij de gevvers van de workshop voldoen. Inschrijving voor deze workshops kan via www.kunsthal.nl. Voor de overige activiteiten betaalt u alleen de reguliere toegangsprijs aan de kassa en is reserveren niet nodig.

Het Kunsthalcafé serveert tot en met 21 juni een Japans menu met onder andere misosoep, Japanse noodlesalade en yakitori kipspiesjes.

Meer info/reserveren: www.kunsthalcafe.nl
Meer informatie over Shofukan: www.shofukan.nl