Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie S. Luitwieler

Titel proefschrift
The Black Box of the Nice treaty Negotiations

---

Promotors:
Prof.dr. M.P.C.M. van Schendelen

---

Co-promotors:
Dr. V.M.F. Homburg

Datum
09 juni 2009 13:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

Hoe goed doet Nederland het eigenlijk in Europa?

Nederlandse invloed kan vergroot worden

In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement is de Europese Unie in Nederland weer een actueel thema. Want wat is de Nederlandse stem en invloed in Europa? In zijn proefschrift `De zwarte doos van de onderhandelingen over het Verdrag van Nice. De invloed van het Nederlandse kabinet' onderzoekt Sander Luitwieler hoe goed Nederland het `doet' in de Europese Unie. Hij stelt dat Nederland zich meer moet inzetten om onderwerpen op de agenda te zetten. Anders kan er überhaupt geen besluit vallen. Luitwieler promoveert op dinsdag 9 juni 2009 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Luitwieler onderzocht de invloed van het Nederlandse kabinet tijdens de onderhandelingen in 2000 over het Verdrag van Nice, met bestuurlijke hervormingen om de toetreding van twaalf nieuwe lidstaten mogelijk te maken. Dit verdrag is nog steeds van kracht, omdat er door de afwijzing van de Europese Grondwet in Frankrijk en Nederland (2005) en het Verdrag van Lissabon in Ierland (2008) nog steeds geen opvolger voor is. Zijn onderzoek toont aan dat het Nederlandse kabinet invloed heeft uitgeoefend in ongeveer de helft (negen) van de twintig onderzochte gevallen.

In het proefschrift komen acht factoren naar voren die de Nederlandse invloed tijdens de onderhandelingen kunnen verklaren. Zo is de mate van eensgezindheid binnen het Nederlands kabinet belangrijk, evenals in hoeverre het Nederlandse kabinet op tijd coalities vormt met andere lidstaten en Europese instellingen en daadwerkelijk invloedspogingen onderneemt. Ook de gevoeligheid van een onderwerp, het thuisfront zoals het Nederlandse parlement en de uitruil van onderwerpen tussen de onderhandelaars zijn bepalende factoren.

Omdat het Nederlandse kabinet er belang bij heeft dat onderwerpen daadwerkelijk op de agenda komen en er over besloten wordt, doet het kabinet er verstandig aan daar vol op in te zetten. Hierbij is het volgens Luitwieler belangrijk om een beperkt aantal duidelijke standpunten, die prioriteit hebben, op te nemen in de inzet voor de onderhandelingen. De door hem gevonden factoren maken duidelijk hoe het Nederlandse kabinet het bij toekomstige Europese (Verdrags)onderhandelingen beter zou kunnen doen. Zo zou het kabinet strategischer gebruik kunnen maken van zijn thuisfront, om meer van zijn inzet te realiseren.

De invloedsanalyse is gebaseerd op een gedetailleerde reconstructie van de onderhandelingen over vijf dossiers van het Verdrag van Nice. De vijf dossiers zijn: Europese Rekenkamer, Europees Veiligheids- en Defensiebeleid, Versterkte samenwerking, omvang van de Europese Commissie en Stemmenweging in de Raad van Ministers. De reconstructie van de onderhandelingen is gemaakt op basis van informele, vertrouwelijke documenten uit de archieven van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Commissie, waartoe Luitwieler als een van de eersten speciale toegang kreeg.