Gemeente Rotterdam

Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie
Dinsdag 9 juni om 9.30 uur
De commissieheeft een extra vergadering met twee agendapunten. Als eerste komt aan de orde de voortgangsrapportage 'Duurzame inzet II' over het vrijwilligersbeleid in Rotterdam. Daarna wisselen de commissieleden met wethouder Grashoff van gedachten over een basisnotitie voor de nieuwe aanbestedingsronde voor participatie en inburgering in 2010. De raad heeft al eerder de voorkeur uitgesproken voor duale trajecten. Bij een duaal traject wordt de taal behalve in de klas ook in de praktijk geleerd.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport Woensdag 10 juni om 9.30 uur De commissie bespreekt de tweede halfjaarlijkse MOE-landers-monitor. Deze monitor is bedoeld om inzicht te krijgen en te houden in de toestroom van Midden- en Oost-Europeanen (MOE-landers) naar Rotterdam. De monitor geeft de stand van zaken hierover weer per 31 december 2008. Verder komt aan de orde de voortgangsrapportage WWI. Deze rapportage over de voortgang van de uitvoering van de zeven zogenaamde Rotterdamse 'krachtwijken' wordt halfjaarlijks opgesteld. De rapportage heeft betrekking op het tweede halfjaar 2008. In combinatie met deze bespreking besteedt de commissie ook aandacht aan het jaarbericht 2008 en het programma 2009 van het Pact op Zuid.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur
Woensdag 10 juni om 14.00 uur De commissie bespreekt het voorstel van het college tot afdoening van de motie-Molenaar 'Behoud erfgoed huis Fortuyn'. Na discussie hierover in de commissie zullen de commissieleden de raad adviseren of de motie hiermee is afgehandeld.
Daarna staat op de agenda de uitkomsten van het visitatierapport over de SKVR en de besluiten die het college naar aanleiding hiervan heeft genomen. Op verzoek van de commissie wordt vervolgens gesproken over de ontwikkelingen met betrekking tot het Elektronisch Kinddossier. Vervolgens komt aan de orde het rapport van deskundigen over de stand van zaken met betrekking tot de crisisopvang in Rotterdam en de vervolgstappen die het college zet om de crisisopvang te verbeteren. Tot slot bespreekt de commissie de beantwoording van schriftelijke vragen van raadsleden Baran en Talbi over schooladvies.

Commissie Economie, Sociale zaken, Haven, Milieu en Vervoer Donderdag 11 juni om 9.30 uur De commissie laat zich door Rijkswaterstaat bijpraten over de actuele stand van zaken van vier grote infrastructurele projecten om Rotterdam en regio beter bereikbaar te maken. Aan de orde komen de verbreding van de A15 Maasvlakte-Vaanplein, de aanleg van de A4 Delft-Schiedam en de A13/A16 en tenslotte de MIRT-verkenning Rotterdam Vooruit. De commissie hoopt op deze manier duidelijkheid te krijgen over de keuzes die de komende maanden gemaakt gaan worden en inzicht te krijgen in de mogelijkheden van Rotterdam om daar invloed op te oefenen.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen
Donderdag 11 juni om 19.30 uur De commissievergadering is een vervolg op de vergadering van 28 mei, die volledig in het teken stond van de vernieuwing van het Rotterdams stadsbestuur. Tijdens de begrotingsbehandeling in 2008 heeft de gemeenteraad het college gevraagd een visie te ontwikkelen op de toekomst van het deelgemeentebestuur van Rotterdam. Dit voorjaar heeft het college de notitie "We kunnen zoveel beter" gepresenteerd. Het college, een delegatie van de gemeenteraad en bestuurders van deelgemeenten hebben tijdens een conferentie in Domburg gediscussieerd over dit plan. Inmiddels heeft het college een aantal beslispunten geformuleerd en de besturen van de deelgemeenten en het college van Rozenburg verzocht een advies uit te brengen. In de vergadering van 28 mei hebben vertegenwoordigers van de deelraden hun mening kunnen geven over de discussiepunten in het voorstel. Op 11 juni gaat de commissie met het wethouder Kriens in debat. De besluitvorming over dit onderwerp staat gepland voor de gemeenteraadsvergadering van 25 juni a.s.

Bron: Griffie, 08-06-2009