VU medisch centrum

Start onderzoek naar kankerrevalidatie: A-CaRe

9 juni 2009

Steeds meer mensen overleven kanker. Groot probleem is echter de vermoeidheid waarmee zij te maken krijgen. Alpe d'HuZes Cancer Rehabilitation Research program (A-CaRe) wil daarom binnen enkele jaren een revalidatieprogramma opzetten voor alle kankerpatiënten in Nederland. Het programma wordt betaald door een onderzoeksfonds van de Stichting Alpe d'HuZes. Het eerste onderzoek van A-CaRe wordt nu uitgevoerd door het EMGO+ Instituut van VUmc/VU. Vorige week is er tijdens de 3e editie van het Alpe d'HuZes wielerevenement ruim 5 miljoen euro bijeen gefietst voor onderzoek door onder andere medewerkers VUmc CCA en EMGO+.

Door adequate behandeling zijn er steeds meer mensen die kanker overleven. Maar de strijd tegen kanker houdt niet op na chemotherapie of een andere behandeling. Een groot deel van de (ex)kankerpatiënten heeft tijdens de behandeling, en zelfs jaren na de behandeling, klachten zoals vermoeidheid, een verminderd fysiek functioneren en een verminderde kwaliteit van leven. Om dat te helpen voorkomen is voor kanker, net als voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, een goed revalidatieprogramma nodig. Zo'n programma moet vanzelfsprekend bewezen effectief zijn en aansluiten bij de huidige revalidatiepraktijk.

In januari 2009 is het vijf jaar durende "Alpe d'HuZes Cancer Rehabilitation Research program" (A-CaRe) van start gegaan. Het doel van het A-CaRe programma is het ontwikkelen, implementeren en evalueren van revalidatieprogramma's voor kankerpatiënten. Omdat voorgaande kleine studies hebben laten zien dat krachttraining en conditietraining hierbij veelbelovend zijn, zijn beweeg- en trainingsprogramma's een belangrijk onderdeel van A-CaRe.

Het klinisch onderzoek van A-CaRe is gestart. Er worden vier klinische trials uitgevoerd om de effectiviteit van beweeg- en trainingsprogramma's op de vermoeidheid, het fysiek functioneren en de kwaliteit van leven te evalueren: voor patiënten tijdens de chemotherapie, voor patiënten na de chemotherapie, voor patiënten die een stamceltransplantatie hebben ondergaan en bij kinderen met kanker.

Deze trials worden gecoördineerd vanuit het EMGO Institute for Health and Care Research van VU medisch centrum/VU. Daarnaast zijn ook het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, het AMC en het Máxima Medisch Centrum betrokken. Volgend jaar zal het implementatieonderzoek starten. Dit wordt gecoördineerd door het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Het A-CaRe programma wordt gefinancierd vanuit een fonds op naam wat door de stichting Alpe d'HuZes is ondergebracht bij KWF Kankerbestrijding. Alpe d'HuZes heeft samen met de andere betrokken partijen het initiatief genomen voor A-CaRe omdat dit nauw aansluit bij haar missie: Anderen faciliteren en inspireren om goed, gelukkig en gezond te leven met kanker.
De opbrengsten van de stichting Alpe d'HuZes van de afgelopen jaren gaan voor 100% naar onderzoek. Dit is mogelijk vanwege het strikte anti-strijkstokbeleid van de stichting.

Voor meer informatie www.emgo.nl en www.opgevenisgeenoptie.nl .