Ouderen dupe van schrappen vergoeding maagzuurremmers

09/06/2009 10:39

Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties

Persbericht

Utrecht, 8 juni 2009

Ouderen dupe van schrappen vergoeding maagzuurremmers.

Het schrappen van maagzuurremmers uit het verzekerde pakket leidt tot veel meer ziekenhuisopnamen, vooral van ouderen. De financiële opbrengst van deze bezuiniging weegt niet op tegen de medische en sociale meerkosten die ze tot gevolg heeft. Dit laat CSO, de koepel van ouderenorganisaties vandaag weten aan minister Klink van Volksgezondheid. De minister wil maagzuurremmers niet langer vergoeden via de basisverzekering.

Volgens de ouderenorganisaties leidt het niet meer vergoeden van maagzuurremmers tot minder gebruik hiervan bij een aantal vitale indicaties, met alle gevolgen van dien. Zo slikken veel mensen maagzuurremmers, omdat andere noodzakelijke medicijnen maagbeschadigingen en maagbloedingen kunnen veroorzaken. Wanneer patiënten maagzuurremmers zelf moeten betalen, zullen ze eerder geneigd zijn daarmee te stoppen.

Een voorbeeld zijn NSAID's. Vooral ouderen, gebruiken die dagelijks om chronische pijnen ten gevolge van bijvoorbeeld artrose of reuma tegen te gaan. Patiënten kunnen als bijwerking van deze medicijnen maagbeschadigingen oplopen. Nu al worden jaarlijks drieduizend patiënten hiervoor in een ziekenhuis opgenomen. Door gelijktijdig gebruik te maken van een maagzuurremmer kunnen deze complicaties goeddeels worden voorkomen.

Soortgelijke bijwerkingen en maagklachten worden ook gemeld bij het gebruik van aspirine in een lage dosis of andere bloedverdunners ter behandeling of voorkoming van hart- en vaatziekten. Ook hierbij zijn de gunstige effecten van maagzuurremmers aangetoond.

Door de vergoeding uit het verzekerde pakket te schrappen, wekt de minister de indruk dat maagzuurremmers geen belangrijke medicijnen zijn. Minder gebruik zal leiden tot een toename van de kosten van de gezondheidszorg vanwege een groter aantal consulten, maagonderzoeken en ziekenhuisopnamen, vooral van ouderen. Ook het sterftecijfer zal toenemen als gevolg van optredende complicaties.


---------------------------------------------