Gemeente Nijmegen

Proef met soepeler uitstallingenbeleid verlengd

De proef met soepeler regels voor uitstallingen in de binnenstad wordt voorlopig nog niet omgezet in vaststaand beleid. In plaats daarvan wordt de proef verlengd tot 31 oktober. Aanleiding hiervoor zijn klachten die de Werkgroep Integratie Gehandicapten (WIG) heeft geuit tijdens de Politieke Avond van woensdag 27 mei. Naar aanleiding van die klachten heeft het college van burgemeester en wethouders in overleg met de gemeenteraad besloten de nieuwe spelregels nog eens onder de aandacht te brengen bij de winkeliers.

Belangrijk uitgangspunt van die spelregels is dat de uitstallingen (zoals bankjes en bloembakken) geen belemmering mogen vormen voor gehandicapten en andere bezoekers van de binnenstad. Reclameborden zijn pertinent niet toegestaan. Als aan die voorwaarden niet wordt voldaan, overweegt het college ondernemers te verplichten om voortaan weer een vergunning aan te vragen voor eventuele uitstallingen.

Ondernemers in winkelstraten in de binnenstad vragen de gemeente al enkele jaren om soepelere regels om meer sfeer in de straat te creëren en hun winkels aantrekkelijker te maken. Daarom startte de gemeente Nijmegen in de eerste helft van 2008 een proef met spelregels voor het plaatsen van uitstallingen, in plaats van vergunningen. In de hele binnenstad was het, op basis van een aantal voorwaarden, toegestaan om niet-commerciële uitstallingen zoals bloembakken en bankjes voor het pand te plaatsen. In een aantal Ringstraten (Lange Hezelstraat, Stikke Hezelstraat, Houtstraat, Hertogstraat en Kelfkensbos) ging de proef verder dan dat en mochten ook koopwaar en één speeltoestel worden uitgestald zonder vergunning.

Uitstallingen zijn toegestaan om de kwaliteit van het sfeerbeeld van de straten te versterken. Daarom stelt de gemeente in de spelregels ook voorwaarden aan de kwaliteit van de uitstallingen. Ze moeten passen bij het straatbeeld en van hoogwaardige en duurzame materialen vervaardigd zijn. De spelregels moeten ook bewaken dat de uitstallingen de openbare orde, veiligheid, toegankelijkheid en leefbaarheid in de straten niet hinderen.

In de proef bleek het merendeel van de ondernemers goed om te gaan met de spelregels. Dat was ook aanleiding voor het college om het uitstallingenbeleid definitief te versoepelen. De WIG heeft echter aangetoond dat een aantal winkeliers zich niet aan de spelregels houdt, waardoor sommige straten moeilijk begaanbaar zijn voor gehandicapten en andere bezoekers van de binnenstad. Omdat het college verwacht dat ondernemers hierin ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen en met elkaar in gesprek blijven over de uitstraling van hun straat, wil ze dit probleem aankaarten bij de ondernemers, en zien of de situatie de komende maanden verbetert. De ondernemers in de ringstraten worden per brief geïnformeerd over het verlengen van de proef.