Gemeente Hoorn

Gemeenteraad op werkbezoek in Rotterdam

Op vrijdag 29 mei 2009 ging de Hoornse gemeenteraad op werkbezoek naar Rotterdam. Het doel was om kennis te maken met de aanpak van Rotterdam in het voorkomen van segregatie in het basisonderwijs. Met segregatie wordt hier bedoeld de scheiding tussen bevolkingsgroepen, bijvoorbeeld in zwarte en witte scholen.
De raadsleden werden door vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en enkele Rotterdamse raadsleden ontvangen op de Arentschool in Kralingen/Crooswijk. De Arentschool is een zogenaamde zwarte school die door grote inspanning nu veel instroom van kansrijke kinderen in de onderbouw heeft.

Het werkbezoek werd ingeleid door een vertegenwoordiger van de dienst Jongeren Onderwijs en Samenleving. Deze gaf een presentatie over de Rotterdamse aanpak van segregatie in het basisonderwijs. Uitgelegd werd dat uitgangspunt is dat een school een afspiegeling is van de buurtbewoners in de wijk. Zo kunnen kinderen en ouders van verschillende achtergronden elkaar leren kennen, respecteren en samenwerken.

De Rotterdamse aanpak bestaat onder andere uit het hebben van zogenaamde vriendschapsscholen (twee scholen met een andere leerlingenpopulatie die samen activiteiten ondernemen) en het organiseren van informatieavonden voor ouders, zodat zij goed op de hoogte zijn van de verschillende scholen in hun buurt. Daarna vertelden de directie van de Arentschool en verschillende ouders over hun ervaringen. Het gemengde karakter van de school is ontstaan door initiatieven van ouders.

De Hoornse raad vond het werkbezoek erg leerzaam en nuttig en gaat zich de komende maanden buigen over de vraag of elementen van de Rotterdamse aanpak ook in Hoorn zouden kunnen worden ingevoerd. Laatste wijziging van deze pagina: 9 juni 2009