Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Juni

Cramer maakt zich sterk voor duurzame glastuinbouw

09-06-2009

Minister Jacqueline Cramer (VROM) wil glastuinbouwers in kwetsbare gebieden verplaatsen naar plekken waar al meer glastuinbouw zit of waar de kassen beter mogelijk zijn. Van de ruim 13.000 hectare glastuinbouw zit 8 tot 10 procent in kwetsbare gebieden, zoals nationale landschappen, rijksbufferszones of de ecologische hoofdstructuur.

Door kassen bij elkaar te zetten, kan er meer werk worden gemaakt van duurzaamheid. Denk aan kassen die energie opleveren in plaats van CO2 uit te stoten. Dat gaat beter op grote schaal. Dat is dus goed voor het landschap, de concurrentiepositie en het milieu.

'Vroeger konden kassen bijna overal worden gebouwd' aldus Cramer. 'Maar als je economisch wil concurreren, als je echt werk wil maken van duurzaamheid - dan zul je die kassen bij elkaar moeten zetten. Tuinders vragen daar zelf ook om. En natuurlijk zijn we ook anders gaan denken over ons landschap. Burgers hechten steeds meer waarde aan groen en open landschappen waar ze even kunnen ontsnappen.'

Het gaat om een tienjarenplan en deze kabinetsperiode is er 200 hectare voorzien. De verplaatsing is op basis van vrijwilligheid, waarbij de regie bij de provincies en gemeenten ligt.