Therapeutische voeding tegen hongersnood in Somalië 09 juni 2009, Bossaso, Somalie - Somalië is een van de drie armste landen ter wereld en kampt met grote hongersnood. Er woedt al jarenlang oorlog waardoor een miljoen mensen geen onderdak meer hebben. Daarnaast kampt het land met droogte en veel criminaliteit. Hierdoor kunnen veel mensen nauwelijks in hun basisbehoeften voorzien. UNICEF biedt Somalië steun op het gebied van onder andere water- en voedselvoorziening.

Zo'n 3,5 miljoen mensen In Somalië zijn afhankelijk van noodhulp. Door het voortdurende conflict vluchten veel mensen naar het noorden, waar kinderen ondervoed raken.

in Somalië is 1 op de 6 kinderen onder de 5 jaar ondervoed - in totaal zo'n 330.000 kinderen. Kowsar Jama Mire, een moeder van drie kinderen, vertelt hoe hoog de nood is: "Ik heb geen man die mij kan helpen en geen baan. Alleen door hulp van buitenaf kan ik mijn kinderen te eten geven".

Ondervoeding tegengaan met Plumpy'doz Om ondervoeding tegen te gaan verspreidt UNICEF Plumpy'doz, een kant-en-klaar voedingsmiddel. Het wordt aan kinderen onder de 3 jaar gegeven om ondervoeding te voorkomen. Hiermee worden rond de 90.000 kinderen bereikt die er het ergst aan toe zijn. Als zij meedoen aan het programma, krijgen families met jonge kinderen 8 maanden lang Plumpy'doz, samen met waterzuiverings- en zouttabletten om uitdroging door diarree te voorkomen.

Onlangs bracht Louis-Georges Arsenault, directeur voor noodhulpprogramma's bij UNICEF, een bezoek aan Somalië. Speciale aandacht gaat uit naar projecten op het gebied van onderwijs, voeding, water en sanitair. "De aanwezigheid van UNICEF is voor veel kinderen van levensbelang. We proberen ze zo snel mogelijk te laten herstellen zodat het hun ontwikkeling niet in de weg staat." vertelt hij. "En er moet nog heel veel gebeuren".

Hulp op de lange termijn Arsenault: "Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap zich voor een lange termijn op Somalië richt. Er is op zoveel vlakken nog zoveel te doen voordat er vrede komt in Somalië en het zich kan ontwikkelen."

De verspreiding van Plumpy'doz wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de overheden van Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, alsook het Central Emergency Response Fund.