Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Bouwactiviteiten Hoofdstraat 2-4 stil gelegd (persbericht 033, 2009)

Voor de bouwactiviteiten die in afwijking van de verleende bouwvergunning werden uitgevoerd op het adres Hoofdstraat 2-4 heeft de gemeente op 2 juni 2009 een bouwstop opgelegd.

De afdeling Vergunningverlening en Handhaving constateerde dat de bouwwerkzaamheden niet overeenstemden met de verleende bouwvergunning die op 8 april 2009 was afgegeven. De bouwwerkzaamheden zijn daarop direct stil gelegd.

Er was een bouwvergunning afgegeven voor de verbouw van het Vonkgebouw dat tegen de achterkant van de Damkerk is gebouwd. In het Vonkgebouw wordt de zaal vergroot, er komt een nieuwe toiletgroep en de zaal wordt aan de zuidkant voorzien van een nieuwe entree.

Bij de uitvoering is afgeweken van de indeling van de toiletgroep, van het ontwerp ter plaatse van de nieuwe entree en zijn de karakteristieke kozijntjes uit de westgevel van het bestaande gebouw verwijderd. Het Vonkgebouw (geen monument) is qua stijl gebouwd volgens de zogenoemde Amsterdamse school.

Anderhalve week eerder was al een afwijking geconstateerd. Met de betrokkenen is toen afgesproken de werkzaamheden buiten te staken en alleen binnen het gebouw verder te gaan. Op 2 juni is geconstateerd dat die afspraken niet zijn nagekomen. Burgemeester en wethouders hebben daarom besloten de hele bouw stil te leggen.

Binnen een aantal weken bepalen Burgemeester en Wethouders wat er met het bouwwerk moet gebeuren. De mogelijkheden zijn afbreken, gedogen of legaliseren van het bouwwerk.