Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


09 jun 2009

Leerstraf moet het drinken van jongeren aan banden leggen

De Achterhoekse aanpak van bovenmatig alcoholgebruik door jongeren (en de gevolgen daarvan) kan vanaf eind dit jaar de Nederlandse standaard worden. De invoering is nog wel afhankelijk van een binnenkort te starten onderzoek vanuit het ministerie van Justitie.

In opdracht van ditzelfde ministerie bereidt onderzoeker Rob Bovens van het Trimbos-instituut de landelijke uitrol voor van het project `Boete of Kanskaart', dat in 2005 is geĂŻntroduceerd. In de Achterhoek duidde alles er op dat de jeugd veel meer alcohol gebruikte dan elders.

`Boete of Kanskaart'
`Boete of Kanskaart' is een mix tussen preventie en repressie. De kern is dat alle jongeren die als gevolg van alcoholgebruik delicten plegen worden geregistreerd. Wie voor het eerst de fout in gaat en het niet te bont heeft gemaakt, krijgt een boete.

Gebeurt het weer, dan krijgt die jongere een leerstraf. Hij/zij moet verplicht een training volgen om er van doordrongen te raken waarmee hij/zij bezig is: wat zijn de gevaren en gevolgen van alcohol; wat doen ze anderen (schade aan eigendommen) en zichzelf (schade voor gezondheid) aandoen.

Succesvol
Het project blijkt enorm succesvol. Het aantal jonge drinkers (12 tot en met 14 jaar) daalt. Van de veertig jongeren die jaarlijks verplicht op training moeten, is tot dusver nagenoeg niemand opnieuw in de fout gegaan met alcohol. Dat de ouders er van begin tot eind bij betrokken worden is volgens betrokken partijen (gemeenten, GGD, bureau Halt, politie, Openbaar Ministerie en IrisZorg) de kracht van het project. De jongere krijgt hierdoor minder kans er mee weg te komen.