KNWV

Monitoren van verstoringen Waddenzee

maandag 8 juni 2009

Leden van het Watersportverbond gaan monitoren op droogvallen en verstoringen rondom hoog water. Voornaamste doel is na te gaan of er werkelijk verstoring van vogels en zeehonden optreedt door het gedrag van vaarrecreanten en hoe ernstig die verstoring dan wel is. Soms doen mensen onbewust iets wat vogels verstoort, maar er zijn ook mensen die zich van niets van de Erecode aan willen trekken.

Dit project gaat plaatsvinden op een vijftal vastgelegde locaties, op tevoren afgesproken data. Het is een project van het ministerie van LNV, de desbetreffende terreinbeheerders en de vaarrecreatie zelf.

Convenant Vaarrecreatie Waddenzee
Het Watersportverbond was op 3 december 2007 één van de
ondertekenaars van het Convenant Vaarrecreatie Waddenzee. Dit
convenant kent een aantal onderdelen en bij alle projecten zijn wij dan ook actief betrokken. Zo ook bij het project; 'Monitoring van verstoring door vaarrecreanten'.

Door mee te werken aan dit project wil het Watersportverbond dat er betere kansen blijven om op het Wad te varen. Het
Watersportverbond wil o.a.:

* Droogvallen, zonder de vroegere beperking van de 200 meter vanaf de betonde geul,

* Kans voor uitbreiding van jachthavens: nu geldt al jarenlang de regel dat er geen ligplaatsen in het waddengebied, zowel op de eilanden als aan de vastewal bij mogen komen. Dit gaat soms ten koste van veiligheid van jachten en hun bemanning.

* Minder krampachtige neigingen van de overheid om via afsluiting van gebieden middels art. 20 NB-wet de rust voor vogels en zeehonden te reguleren.

Kortom
Het Watersportverbond wil aantonen dat de verstoring door
vaarrecreanten helemaal niet zo groot is als wordt beweerd en menen dat een groot gedeelte, wat nu op conto van de watersporter wordt geschreven, bij andere gebruikers kan liggen, of verstoring vanaf de landkant zou kunnen zijn. De maatregelen zijn voor watersportes momenteel erg zwaar en dat zonder enige noodzaak.