FNV


9-6-2009
FNV: UWV doet aan creatief boekhouden

UWV maakt zich schuldig aan creatief boekhouden, volgens FNV-bestuurder Leo Hartveld. Hiermee verdoezelt de uitkeringsinstantie het eigen falen waardoor duizenden ex-WW'ers ten onrechte zijn beschuldigd van fraude.

Sinds 2000 biedt het UWV werkzoekenden actief de mogelijkheid om met behoud van uitkering en hulp van UWV een eigen bedrijfje te starten. Hiervoor kunnen zij een beroep doen op speciale regelingen bij UWV en de Belastingdienst.

Onderzoek In 2007 en 2008 hebben UWV en de Belastingdienst onderzoek gedaan onder deze zzp'ers. Van 6900 geselecteerde personen die in 2004 en
2005 langer dan 7 maanden gebruik maakten van deze regeling is volgens het onderzoek 42 procent in de fout gegaan. Het ging daarbij onder meer om het opgegeven aantal gewerkte uren.

UWV manipuleert Volgens Hartveld manipuleert UWV met de cijfers om zo zijn eigen falen te verdoezelen. "Als 42 procent van de onderzochte mensen heeft gefraudeerd, dan hebben we te maken met de grootste uitkeringsfraude die ooit is gepleegd. Dat kan niet kloppen. Deze mensen zijn gewoon verkeerd voorgelicht door UWV. UWV probeert het probleem nu af te zwakken en maakt er 11procent van door een grote groep mensen buiten het onderzoek te houden en alles op de grote hoop te gooien. Dat noemen wij creatief boekhouden", aldus Hartveld.

Volgens de FNV wil UWV door het gemanipuleer met de cijfers verdoezelen dat de gang van zaken rond de regels voor zzp'ers flink te wensen overlaat. UWV faalt bij het voorlichten en ondersteunen van beginnende zzp'ers. En daar moet snel een einde aan worden gemaakt. Daartoe heeft de FNV vanmiddag een petitie aangeboden aan de leden van de vaste Kamercommissie SZW, samen met de uitkomsten van een FNV-meldweek voor zzp'ers.

{icon_pdf.gif} Petitie ZZP'ers{1} {icon_pdf.gif} Samenvatting FNV Meldpunt ZZP en WW{1}