Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Onkruidreductie met compost biedt perspectief


29 mei 2009

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Het aanbrengen van compost direct na het zaaien op een gezaaide rij, geeft indien goed uitgevoerd een goede onkruidonderdrukking. Dat meldt Pieter Bleeker van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR. In hoeverre het lichtdicht maken van de zaaiunit de onkruidonderdrukking heeft versterkt is moeilijk aan te geven. In de met de hand aangelegde proeven bleek de onkruidonderdrukking net zo goed te zijn.

Om snel en een breder beeld te krijgen van de mogelijkheden van het gebruik van compost voor onkruidonderdrukking werden in 2007 twee proeven in wortelen aangelegd en in 2008 een proef in zaaiuien en in prei voor plantenopkweek. De opkomst van de meeste gewassen was met een laagje compost beter dan zonder compost. Alleen bij de preiteelt voor opkweek van planten, was de opkomst lager. Het is onduidelijk of dit door de compost kwam of door het met de hand aanleggen van de proef.

Het grootste probleem is nog altijd de manier van opbrengen van de compost. In 2007 is een oude lelieplantmachine omgebouwd tot een machine die in staat is eerst te zaaien en in dezelfde werkgang de zwarte grond goed te verdelen. Het vlakmaken van de grond tussen de gezaaide rijen moet beter. Door het beregenen voor een goede opkomst van de uien, spoelde grond die tussen de rijen lag op de compost. Onkruidzaden die in deze grond aanwezig waren konden daardoor alsnog gaan kiemen waardoor het effect dit jaar lager was dan in voorgaande jaren.

De in 2008 gebouwde nieuwe machine werkt veel beter. De kwaliteit van de compost is nog een punt van aandacht; voor een goede werking van de machine moet de compost voldoende fijn en droog zijn.
---

Bron:
www.biokennis.nl

Contact
Pieter Bleeker
visitekaartje
pieter.bleeker@wur.nl