Gemeente Den Haag

Gemeente spreekt ambities uit voor Haags water

De gemeente Den Haag wil het water in de stad beter benutten voor recreatie en pleziervaart. Ook komt er meer aandacht voor veilig water in verband met klimaatverandering en komt er een campagne om Hagenaars duidelijk te maken hoe ze kunnen bijdragen aan schoon en aantrekkelijk water in de stad. Deze en andere ambities zijn vastgelegd in het Waterplan Den Haag 2010 - 1015 dat het college van B&W heeft vastgesteld.

In het waterplan geeft de gemeente een integrale visie op hoe de komende jaren wordt omgegaan met het Haagse water in samenhang met belangrijke thema's als duurzaamheid, klimaat, ruimtelijke ontwikkelingen, natuurbeheer, economie, recreatie en cultuurhistorie.

De komende weken wordt het waterplan besproken met diverse belangenverenigingen en maatschappelijke organisaties. Daarna maakt de gemeente samen met het Hoogheemraadschap van Delfland een uitvoeringsprogramma waarin de doelstellingen tot een breed pakket van concrete maatregelen en projecten zijn uitgewerkt.

Doelen
Met deze maatregelen streeft de gemeente vier doelen na. Dit zijn:


1. Duurzaam, schoon en gezond water
Het Haagse water is de laatste jaren schoner geworden. Maar de waterkwaliteit kan nog altijd beter. De gemeente neemt daarom maatregelen voor voldoende doorstroming in sloten en kanalen en het schoonhouden van de bodem door baggerwerkzaamheden. Ook proberen gemeente en hoogheemraadschap het water zo natuurlijk mogelijk in te richten, met oog voor de ecologie.


2. Aantrekkelijk water
Water is goed voor de stad. Sloten, meren, plassen en de zee maken Den Haag aantrekkelijker om te wonen, te werken of te recreëren. De gemeente start een onderzoek op welke wijze wonen en werken op en boven het water in de stad is vorm te geven. Daarnaast richt ze zich op het uitbreiden van toeristische activiteiten op het water en in de havengebieden van Den Haag. Hiervoor wordt de komende periode een uitgebreid waterrecreatieplan opgesteld in samenwerking met het hoogheemraadschap en buurgemeenten.


3.Veilig en beheerst water
In deze tijd van klimaatverandering is veilig water belangrijker dan ooit. Dit vraagt om maatregelen op het gebied van kustverdediging en waterberging, De omgeving van Den Haag kent twee zogenaamde 'zwakke schakels' ter hoogte van de zeewering van Scheveningen en langs de kustlijn 's Gravenzande - Zuiderstrand (de Delflandse kust). Beide zeeweringen worden de komende jaren op orde gebracht; Scheveningen in combinatie met het herinrichten van de boulevard en de Delflandse kust in combinatie met de aanleg van een nieuw natuurgebied.


4. Bewustwording van water
Het gedrag van inwoners is van invloed op het Haagse water. Het weggooien van afval, het lozen van afvalwater, het wassen van de auto op straat, het verstenen van achtertuinen of zelfs het uitlaten van de hond kan de kwaliteit en het uiterlijk van het water negatief beïnvloeden. Onder het motto 'De Haag leeft met water' wil de gemeente inwoners met een campagne duidelijk maken dat iedere Hagenaar kan bijdragen aan schoon en aantrekkelijk water in de stad.