Gemeente Geertruidenberg


Restauratiesubsidie stellingkorenmolen "de Onvermoeide"

Op woensdag 3 juni ontving vrijwillig molenaar Jos van Hamont namens het college van B&W uit handen van Cees van 't Veen, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een beschikking voor een restauratiesubsidie voor de Veerse Stellingkorenmolen "de Onvermoeide".

Voor de Veerse molen is een subsidie toegekend van EUR 79.321,00. De totale kosten voor het herstel bedragen EUR 113.316,00. Het verschil wordt bekostigd door de gemeente Geertruidenberg.

De afdelingen Bouwkunde en Ruimtelijke Ordening van de gemeente Geertruidenberg hebben in nauwe samenwerking met Stichting Veers Erfgoed, de vrijwillig molenaar en de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed het restauratieplan nauwkeurig uitgewerkt. De totale restauratie moet uiterlijk 31 december 2010 zijn afgerond. Het gehele beschermde monument moet na afloop van de restauratie in goede staat verkeren en zonder aanvullende restauratiewerkzaamheden in die staat kunnen worden gehouden.

In totaal werd er 30 miljoen euro aan beschikkingen uitgereikt. 27 Beschikkingen waren bestemd voor de restauratie van orgels en 49 beschikkingen kwamen ten goede aan de restauratie van molens. De toekenning van deze subsidie is onderdeel van de Najaarsnota 2006, waarin EUR 140 miljoen beschikbaar werd gesteld voor het wegwerken van restauratieachterstanden. Minister Plasterk heeft als doel de huidige 17 procent in restauratie-achterstanden terug te brengen tot een acceptabele werkvoorraad van 10 procent eind 2010.