Gemeente Medemblik

51631 / 59899 51631

Nieuws

West-Friesland bereidt zich voor op vergrijzing

Op vrijdag 5 juni hebben West-Friese bestuurders en zorgpartijen, tijdens de West-Friese bestuursconferentie, ideeën uitgewisseld en afspraken gemaakt over hoe zij in kunnen spelen op de groeiende behoefte aan zorg. Uit onderzoek blijkt dat de vergrijzing in West-Friesland de komende jaren toeneemt, sterker dan in de rest van Nederland. Ook de behoefte aan zorg neemt daarmee toe. Afgesproken werd dat de bureaucratie rondom de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) verminderd moet worden. Bovendien willen de negen West-Friese gemeenten gezamenlijk afspraken maken over het beleid en voorzieningenniveau.

Het onderzoek de `Staat van de regio West-Friesland' schetst een beeld van de huidige situatie, trends en ontwikkelingen op het gebied van zorg, toegespitst op ouderen. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op de West-Friese bestuursconferentie. Regionale bestuurders en zorgpartijen hebben in de vorm van een lagerhuisdiscussie concrete afspraken gemaakt over hoe zij zich gezamenlijk voorbereiden op de toenemende zorgvraag.

Huisvesting
De regio wil zorgen voor voldoende huisvesting voor mensen met een zorgvraag. Hiervoor moeten lange termijn afspraken gemaakt worden tussen woningcorporaties en gemeenten. Binnen de regio moet hierover een consistent beleid gevoerd worden.

Wmo
Doel van de Wmo is mensen ondersteunen zodat zij ondanks hun beperkingen deel kunnen nemen aan de samenleving. Zij kunnen aanspraak maken op de Wmo voor bijvoorbeeld een scootmobiel, een rolstoel of hulp in de huishouding. In de loop van dit jaar willen gemeenten en zorgaanbieders afspraken met elkaar maken over hoe de bureaucratie rondom de Wmo verminderd kan worden, voor zowel de aanvragers, de zorgaanbieders en de gemeenten. Voorkomen moet worden dat geld dat voor de zorg bestemd is op gaat aan bureaucratie.

Voorzieningenaanbod
De West-Friese gemeenten willen een gezamenlijk beleid voeren voor het voorzieningenniveau. Er moet een regionaal, afgestemd voorzieningenaanbod komen dat is afgestemd op de zorgvraag van de West-Friezen. Hierbij wordt rekening gehouden met de situatie op lokaal niveau.