Gemeente Dalfsen

Financiele tegenvallers gemeente Dalfsen

09-06-2009

Behandeling voorjaarsnota komt te vervallen.

Dalfsen - De gemeenteraad van Dalfsen heeft afgelopen maandag besloten om de geplande behandeling van de voorjaarsnota 2009 niet door te laten gaan. De vergadering van 15 juni komt te vervallen en daarmee ook de algemene beschouwingen die de politieke partijen uit de gemeenteraad gewoonlijk bij de behandeling van de voorjaarsnota houden. Eind vorige week werd de gemeente via de zogenaamde meicirculaire van het rijk geconfronteerd met nieuwe forse tegenvallers. Dalfsen ontvangt van het Rijk de komende jaren aanzienlijk lagere bedragen dan waarmee eerder rekening werd gehouden. De bedragen zijn nog niet exact bekend, maar zullen waarschijnlijk uitkomen in de buurt van een miljoen euro.

Duidelijk is dat de gemeentebegroting flink op de kop gezet wordt en dat de voorjaarsnota, die net gereed was, niet meer actueel is. Omdat dit veel onzekerheid voor de financiële toekomst met zich meebrengt heeft de gemeenteraad geconcludeerd dat het op dit moment niet zinvol is om algemene beschouwingen te houden waarin de fracties hun visie op de diverse beleidsterreinen en de plannen voor de komende jaren naar voren brengen.

In de voorjaarsnota worden voorstellen gedaan voor het gemeentelijke beleid voor de komende vier jaar en de financiële vertaling daarvan in de meerjarenbegroting. In het concept van de voorjaarsnota 2009 werd al rekening gehouden met zwaar weer voor de komende jaren. Toch wist het college van burgemeester en wethouders een bijna sluitende meerjarenbegroting aan de gemeenteraad te presenteren. Daarbij werden reeds diverse bezuinigingen voorgesteld.

Maatregelen
De geplande vergadering van de gemeenteraad van 22 juni vindt wel plaats. Echter niet al om 14.00 uur zoals was aangekondigd, maar om 19.30 uur. In die vergadering worden onderwerpen uit de voorjaarsnota die geen uitstel kunnen verdragen besproken. Besluitvorming op die punten vindt vervolgens plaats op 29 juni.

De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om spoedig na de zomervakantie met de raad in gesprek te gaan over mogelijke maatregelen om de financiële tegenvallers op te vangen.