Ministerie van Algemene Zaken

Opening beeldententoonstelling Lange Voorhout

Toespraak | 09-06-2009

Minister-president Balkenende heeft een toespraak gehouden bij de opening van de tentoonstelling 'Javier Marín: Mexican Sculptures' op het Lange Voorhout in Den Haag.

Mr Ambassador, Ms Toth, Mr Marín, ladies and gentlemen,

I, too, would like to welcome you to the Netherlands and to The Hague. You, Mr Marín, as an exponent of modern Mexico, have brought a significant piece of your culture to our country. I will now say a few words about your exhibition in my own language. But I believe that you and several other people have received a translation of what I'm going to say. I hope it will make clear how much I appreciate your contribution to the cultural life of this beautiful city.

Dames en heren,

Het beroemdste Nederlandse lied over Mexico is zonder twijfel gezongen door Mary Servaes, beter bekend als de Zangeres Zonder Naam. Zij zong haar grootste hit 'Mexico' voor het eerst precies veertig jaar geleden. Maar het lied werd pas echt populair toen in 1986 het WK voetbal in Mexico plaatsvond. Ook als u geen liefhebber bent van het Hollandse genre, kunt u het refrein waarschijnlijk nog steeds uit volle borst meezingen.

Maar dat zal ik niet van u vragen.

Ik wil wel de volgende regels uit dit lied citeren: 'Het was in de schaduw van de bomen / dat net als in dromen / het sprookje begon. Ik ken weinig liedteksten met zo'n vooruitziende blik. Alsof deze tentoonstelling er letterlijk in wordt beschreven.

Want stelt u zich eens voor dat u ergens deze zomer bij het opkomen van de zon rondwandelt op het Lange Voorhout. Een sliert mist rond de prachtige lindebomen, de historische ambiance, het geluid van vogels. En dan: het mysterie en de barokke grootsheid in de sculpturen van de Mexicaanse kunstenaar Javier Marín. Als dat geen sprookjesachtig begin van de dag is...

Waarmee ik maar zeggen wil, mevrouw Toth, dat u er opnieuw in slaagt Den Haag via de kunst aan het denken te zetten. Daarvoor mijn grote complimenten aan u en alle mensen van de Stichting Den Haag Sculptuur.

De kolossale beelden van Javier Marín zijn een krachtig Mexicaans statement op een oerhollandse locatie. Het is werk waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt. Licht vervreemdend en toch vertrouwd. Geïnspireerd op de klassieken en tegelijkertijd heel modern. Herkenbaar maar zeker niet gemakkelijk te doorgronden. Daardoor is het ook werk dat tot de verbeelding spreekt, dat de kijker als het ware dwingt er een verhaal bij te maken. Een eigen verhaal. Zoals dat hoort bij kunst.

Het mooie is, dat niet alleen de echte kunstkenners van deze tentoonstelling kunnen genieten, maar ook toevallige passanten. Den Haag Sculptuur is dag en nacht open en gratis toegankelijk voor iedereen. Laagdrempeliger kan eenvoudigweg niet. U geeft daarmee een uniek cadeau aan alle inwoners en bezoekers van deze stad, dit jaar alweer voor de achtste keer.

De beelden van Javier Marín waren eerder te zien in steden als Parijs, Milaan, Venetië en Madrid. Nu heeft hij zijn eerste tentoonstelling in Nederland, op een van de mooiste locaties die ik me kan bedenken. Ik vind het fantastisch dat dit gelukt is. Eindelijk kan Nederland kennismaken met het werk van deze begaafde kunstenaar, die mensen over de hele wereld aanspreekt.

Die grensoverschrijdende dimensie past natuurlijk ook uitstekend bij het karakter en de ambitie van Den Haag, de internationale stad van vrede en recht. Een plek waar mensen uit alle werelddelen samenkomen en zich thuis kunnen voelen. Ik weet zeker dat de universele beeldentaal van Javier Marín daar een extra stimulans aan zal geven.

Dames en heren,

Salvador Dali noemde Mexico ooit 'een land (...) dat surrealistischer is dan mijn schilderijen'. Ik ben er zelf geweest en wat ik mij vooral herinner is de vriendelijkheid en de sprankelende geest van de mensen. Maar vandaag begrijp ik de opmerking van Salvador Dali wel een beetje. De beelden van Javier Marín steken zelfs de fantasie van een man als Dali naar de Kroon.

Ik vind het een voorrecht dat ik zo met de heer Marín zelf over het Lange Voorhout mag wandelen. En ik twijfel er niet aan dat velen de komende tijd de kans zullen grijpen om zijn werk in deze unieke ambiance te gaan bekijken. Dat lijkt me het mooiste compliment dat de stad Den Haag en de Hagenaars aan de kunstenaar en de Stichting Den Haag Sculptuur kunnen geven.

Dank u wel.

Zie ook


* Persbericht