GVB


Veiligheidsgevoel reizigers en medewerkers GVB gestegen

9 juni 2009

Veiligheidsgevoel gestegen De nieuwe cijfers over de veiligheid van de reiziger in het openbaar vervoer zijn bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat GVB beter scoort dan het landelijk gemiddelde. Begin juni maakte het Kennisplatform Verkeer en Vervoer voor achtste keer veiligheidscijfers bekend. Voor omgeving Amsterdam blijkt dat GVB gemiddeld steeds beter scoort, niet alleen in absolute uitkomsten, maar ook in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Vooral de gunstige resultaten ten opzichte van de collega-grote steden springen in het oog.

Recente cijfers over het veiligheidsgevoel bij het rijdend personeel van GVB laten zien dat die hiermee bijna volledig overeenkomen. Het subjectieve gevoel van veiligheid en de objectieve cijfers lopen gelijk op, zowel bij bestuurders als reizigers.

Reizigers
Opvallend gegeven is dat het aantal slachtoffers onder de OV-gebruikers in Amsterdam al voor het derde achtereenvolgende jaar daalt. Het percentage ligt weliswaar hoger dan gemiddeld in het land, maar is het laagst binnen de grote steden. Het percentage slachtoffers in deze regio bedroeg 6,8%, 2 tot 3 procentpunten lager dan de andere grote steden. Verheugend daarbij is, dat de GVB-trams als beste van alle soorten vervoer scoren: een resultaat dat tien procentpunten lager ligt dan bij de trams in andere gebieden, globaal 20% in plaats van 30%.

GVB-medewerkers
Zowel het personeel van bus, tram en metro gaven een hoger rapportcijfer voor de sociale veiligheid ten opzichte van twee jaar geleden. Het totale rapportcijfer is een 6,6, terwijl het landelijke resultaat is blijven steken op 6,3.
Bij het personeel van GVB voelen vooral de bestuurders van de metro zich de laatste tijd veiliger.

Om de veiligheid verder te verbeteren geeft het rijdend personeel in de uitslagen van het onderzoek onder personeel een aantal adviezen:
- toezicht en controle vergroten en verbeteren effectiever bestrijden van zwart- en grijsrijden

- assistentie verbeteren en intensiveren

Het is te verwachten dat het sluiten van de metropoortjes op 27 augustus de veiligheid in de metro gunstig zal beïnvloeden.

Masterplan Veiligheid
Dit jaar is het tien jaar geleden dat GVB met het Masterplan Veiligheid het huidige sociale veiligheidsbeleid gestructureerd heeft opgepakt. De tevredenheid over het GVB-beleid is hoog ten opzichte van de landelijke waardering. 73% van de collega's geeft aan dat GVB iets tot veel doet aan het sociaal veiligheidsbeleid (63% landelijk). Uit deze cijfers van zowel de reizigersmonitor als de personeelsmonitor kan worden geconcludeerd dat deze integrale aanpak zijn vruchten afwerpt.