KNHS


Startkaarten voor elf Hackneys
9 juni 2009

De rechter in Kort Geding te Zutphen is vrijdag 5 juni jl. na een lange sessie slechts ten dele meegegaan met de eisen van de European Hackney Society (EHS) door te oordelen, dat de KNHS aan elf met name genoemde Hackneys (van de aanvankelijk gemelde circa vijftig) een startkaart dient te verstrekken voor de rest van dit jaar. Deze Hackneys zijn startgerechtigd vanaf 5 juli 2009.

De aanleiding voor het kort geding was, dat de KNHS op verzoek van zijn lidvereniging Vereniging voor Hackneyrijders Nederland, die onregelmatigheden bij de aanvraag en verlening van startkaarten veronderstelde, dit jaar een stringentere controle van startkaartaanvragen was begonnen.

De KNHS constateerde inderdaad onvolkomenheden en weigerde startkaarten af te geven voor Hackneys, die vorig jaar wel startgerechtigd waren. De rechter oordeelde, dat de KNHS in 2008 met de uitgifte van deze startkaarten verwachtingen had gewekt, dat deze ook in 2009 verstrekt zouden worden.

De rechter adviseerde de KNHS zijn regelgeving aan te passen. De KNHS zal dit voor het einde van het jaar doen zodat de nieuwe regels tijdig voor het komende seizoen bekend zijn en de eigenaren van Hackneys daarop kunnen inspelen.

De rechter veroordeelde KNHS en EHS ieder voor zijn deel in de kosten van dit kort geding.