Ingezonden persbericht

Software AG: politiek moet Europese software-industrie in tijden van crisis meer aandacht geven

IT-industrie speelt een sleutelrol in het herstel en de groei van de globale economie

Amsterdam, 9 juni 2009 - Software AG roept Europese politici op om het strategische belang van de Europese software-industrie te erkennen. De reden hiervoor is dat de Europese softwaremarkt de huidige economische crisis kan bestrijden en de economie kan herstellen. Terwijl Europese productiebedrijven zwaar worden getroffen door de terugval van de export, houden de belangrijkste softwareleveranciers goed stand in de huidige economische omgeving. Door het ondersteunen van de softwaremarkt kunnen de effecten van de crisis worden verzacht en kan groei worden versneld, aldus Software AG.

"De Europese productiesector staan bekend om hun vermogen om innovatie, export en groei te genereren," zegt Karl-Heinz Streibich, CEO van Software AG. "Maar de huidige wereldwijde crisis heeft aangetoond dat deze markt in negatieve zin sterk bepalend is voor de belangrijkste Europese economieen. De Europese Unie en nationale regeringen moeten daarom dringend het strategische belang van de softwaresector erkennen. Deze erkenning moet worden omgezet in actie met een pakket aan maatregelen om de markt te steunen."

Analisten verwachten dat de softwaremarkt, in tegenstelling tot veel productiesectoren, stabiel zal blijven en in 2010 opnieuw groei zal vertonen. Deze groei heeft niet alleen positieve gevolgen voor de huidige economische omstandigheden, maar helpt de overheid en organisaties ook concurrentievoordelen te behalen. Met software kunnen bedrijven en instellingen immers hun efficientie verhogen, kosten verlagen, nieuwe wet- en regelgeving naleven en fusies en overnames als gevolg van de industriële consolidatie snel realiseren.

Het feit dat de Nederlandse overheid en andere Europese overheden steun toekennen aan de softwaremarkt bewijst dat politici de sector een plaats in het strategisch economische beleid toekennen. Maar het bedrag dat hiervoor wordt uitgetrokken, is volgens Software AG te weinig. En niet alleen financiele steun is belangrijk. Er is ook behoefte aan een duidelijke strategie van Europese politici voor het versterken van de software-industrie om het ontwikkelen van nieuwe technologieen te stimuleren en de werkgelegenheid te beschermen.

"Er is nog veel werk aan de winkel", zegt Streibich, "We moeten stimulerende maatregelen richten op branches - zoals de softwaremarkt - die op korte termijn kunnen groeien en snel rendement opleveren. Hiermee kunnen we immers kwetsbare sectoren beschermen. Bovendien mogen we in Europa niet achterblijven bij de internationale concurrentie wat betreft het ontwikkelen van geavanceerde en ultramoderne technologieen. Tot slot wees Airbus er vorige maand al op dat het ontslag van hooggeschoolde medewerkers tot een 'brain drain' kan leiden. Het gevolg hiervan is dat economisch herstel weer kan worden vertraagd en dat moeten we nu juist zien te voorkomen."

Ook de Verenigde Staten is zich bewust van de noodzaak van ondersteunende maatregelen, volgens Streibich. In de Verenigde Staten is er alleen al voor IT-oplossingen in de gezondheidszorg een budget vrijgemaakt van 20 miljard USD. Daarnaast is er 4,3 miljard USD beschikbaar voor geavanceerde gridtechnologie. De Amerikanen hebben zelfs de mogelijkheid ingebouwd om het uitgavenniveau tot 70 miljard USD te verhogen in 2013. Het is dus zaak dat Europa de noodzaak aan ondersteuning van de softwaremarkt ook snel gaat inzien.

Over Software AG
Software AG is de grootste onafhankelijke leverancier van bedrijfsinfrastructuur software. Onze 4.000 internationale klanten bereiken meetbare bedrijfsresultaten door het moderniseren en automatiseren van hun IT-systemen en het snel bouwen van nieuwe systemen en processen. Klanten kunnen met Software AG's oplossingen voldoen aan hun groeiende eisen en wensen.

Ons toonaangevende productportfolio omvat de beste oplossingen voor het beheren van data, het mogelijk maken van Service-Oriented Architecture en het verbeteren van bedrijfsprocessen. Door de combinatie van bewezen technologie met marktkennis en best practices kunnen onze klanten hun organisaties sneller verbeteren en onderscheiden.

Software AG heeft veertig jaar ervaring in de IT-markt. De organisatie heeft ruim 3.800 medewerkers in dienst, verdeeld over vestigingen in vijftig landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Duitsland. Software AG is genoteerd aan de Frankfurt Stock Exchange (TecDAX, ISIN DE 0003304002 / SOW). In 2008 boekte Software AG een omzet van 721 miljoen euro. Meer informatie over Software AG is te vinden op www.softwareag.com